Seglaren antas förlorad: "En tragedi"

John Fisher dagen innan han föll överbord. Bild: Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Sökandet efter den brittiske seglaren John Fisher, som fallit överbord från Volvo Ocean Race-båten SHK/Scallywag, har avbrutits då han antas vara förlorad till havs.

"Det är förkrossande för oss alla, en tragedi", säger tävlingsorganisationens ordförande Richard Brisius.

Fisher bar överlevnadsdräkt när han under måndagen föll överbord i vindar på 18 meter per sekund och ned i det niogradiga vattnet. Olyckan skedde under en etapp i Volvo Ocean Race, 225 mil väster om Kap Horn vid Sydamerikas södra spets.

Övriga lagmedlemmar sökte efter britten i närmare tolv timmar innan de tvingades avbryta på grund av försämrade väderförhållanden och skymning.

"Med tanke på vattentemperaturen och den extrema sjön samt tiden som passerat sedan han hamnade i vattnet, måste vi nu anta att John är förlorad till havs", säger Brisius i ett uttalande.

"Vi är bedrövade över det som inträffat och våra tankar är med Johns familj, vänner och lagkamrater".

Brisius säger att besättningen på SHK/Scallywag är "känslomässigt och fysiskt utmattad efter vad de upplevt".

"Vårt fokus ligger nu på att ge dem allt stöd och all hjälp vi kan".

Olyckan skedde under tävlingens tuffaste etapp, mellan Auckland i Nya Zeeland och brasilianska Itajaí. Tidigare i år omkom en fiskare utanför Hongkong när den amerikansk-danska båten Vestas krockade med en fiskebåt.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02