"Hoppas HIFK överlever"

Mikael Forssell var rörd av supportrarnas inlevelse. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Mikael Forssell var förkrossad efter att HIFK blivit utslaget ur ligan.

För bara ett par veckor sedan såg det ut som att HIFK kan säkra sitt ligakontrakt efter att Forssell räddat en poäng mot SJK med sina två mål. Men förlusten mot FC Lahti för en vecka sedan innebar att rödtröjorna trots allt tvingades kvala – mot ett hungrigt FC Honka.

Den första matchen i Hagalund slutade 0-0 och allt stod på spel på lördagen i Helsingfors. Men det var FC Honka som tog hem full pott genom Ilari Äijäläs mål.

FC Honka: klart för ligan. HIFK: klart för division 1. En katastrof för Helsingforslaget.

Gav allt

– Vi förlorade inte den där matchen i dag, säger Forssell besviket.

– Under hela säsongen har vi inte riktigt funnit en gemensam melodi. Vi har gjort många bra saker, men också många personliga fel som hämnat sig drastiskt.

Den mycket meriterade måltjuven har varit med om att bli degraderad en gång förut: i Birmingham 2006. En upplevelse han gärna hade sluppit.

– Det gör ont. I synnerhet när man såg HIFK-supportrarna, deras reaktioner och hur mycket det här betyder för dem blev man fuktig i ögonen. Man har själv gett allt, men det räckte inte, säger han.

Inte tränarens fel

Mot slutminuterna började supportrarna skandera dra åt skogen Muurinen i lita fulare ordalag. Enligt Forssell går det dock inte att beskylla tränaren Muurinen för katastrofsäsongen.

– Antti är en fantastisk person och en fantastisk tränare. Det här är under inga omständigheter hans fel. Antti har gett oss alla verktyg vi behöver. Vi bär alla ett gemensamt ansvar, säger Forssell.

– Alltför många gånger under säsongen hamnade vi direkt under med 0-1. Det kändes som att vi tvingades jaga hela säsongen. Vi anföll för långsamt och släppte för många mål.

Tung säsong

Forssell, 36, har inte ännu bestämt sig för om han fortsätter sin karriär. Mycket beror på hur saker och ting utvecklas i HIFK. Frågan är hur HIFK ska klara sig i division ett, då föreningen haft ekonomiska svårigheter också i ligan.

– Jag hoppas verkligen att HIFK:s berättelse fortsätter, säger Forssell.

– Det har varit en tung säsong, men jag har njutit. Spelarna har gjort sitt bästa, vi har gjort många bra saker och jag själv har fått göra mål.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03