Hoppade av drömjobbet – nu gör Zandra show om självmordstankar

Ålänningen Zandra Lundberg, som var framgångsrik krönikör och nöjesjournalist på Aftonbladet i Sverige, kliver nu ut på scenen och gör en egen show om sin psykiska ohälsa. 
 Bild: Kjell Söderlund

Utåt var hon ett ungt stjärnskott på Aftonbladet, tuff i svart hår och svarta skinnkläder. Men i själen var det kaos med känslor av sorg, vemod och utanförskap. 
Efter ett tungt sjukdomsår med depression och självmordstankar har det svängt.
 Nu har Zandra Lundberg skrivit en show om psykisk ohälsa som hon själv framför.


Ålder: 31 år.


Bor: Numera mest i Mariehamn, har tillbringat de senaste vintrarna i Asien som yogalärare.


Aktuell: Har skrivit showen ”Gå ut och var glad din jävel” som hon uppför själv i regi av Johan Karrento, premiären var den 28 september i Mariehamn.


Karriär: Började skriva för Ålandstidningen som 16-åring, var chefredaktör för den åländska nöjestidningen Xit och fick sedan jobb på nöjesredaktionen på Aftonbladet. 2016 sade hon upp sig för att i stället utbilda sig till yogalärare.


– Vad är vi utan skratt? Skratt är ett sätt att få utlopp för sina känslor och jag har blivit bra på att hitta en balans mellan det roliga och det sorgliga i mina texter och showen är inget undantag. Den är både och, svarar Zandra Lundberg på frågan om psykisk ohälsa kan vara underhållande.

Det går, säger hon, att beröra genom en text. Men det blir ännu starkare att lyssna till någon om berättar något angeläget – här och nu. Med sin show vill hon ingjuta hopp i andra; det kan bli bättre även om det är nattsvart i dag.


– Jag tror att alla kan känna igen sig, mer eller mindre, i det jag berättar.Raketkarriär


Åländska Zandra Lundberg fick drömjobbet i unga år när hon blev nöjesreporter på Aftonbladet. Hon jagade kändisar och skrev krönikor med egen byline där hon log mot kameran i kolsvart hår och svarta skinnkläder; ett yttre som var en skyddsuniform mot världen för att visa att "ni inte ska jävlas med mig".


– Mina chefer trodde på mig och det gick jättebra. Men visst blev man lätt hjärntvättad, man fick ständigt veta att man skulle vara tacksam för att man hade ett jobb på en så stor och bra tidning, säger hon.


Egot mådde bra men det skavde i själen. Det kändes inte meningsfullt att häcka utanför en kändis hus i 14 timmar för att få ett uttalande om en eventuell skilsmässa. 
När Zandra Lundberg beslöt sig för att sluta blev det rubriker till och med i Resumé, den ledande tidningen om medier och reklam i Sverige. Så sensationellt men även modigt ansågs det vara att en ung lovande journalist "som har allt" plötsligt vill hoppa av.Rasade ihop


Hon åkte till Asien för att bli yogalärare och för att hitta sig själv. Där rasade hon ihop helt, återvände hem till Åland och mammas vård och förmådde nästan ingenting.


– Det var helt olidligt att vara i min kropp. Det gjorde ont överallt, jag ville krypa ur skinnet. Det var en konstant känsla av obehag. Jag hade ingen framtidstro, jag såg mig själv som en belastning för mina närmaste och för hela samhället och hade självmordstankar.


Hon fick en diagnos – depression och anorexia – och rådet av en terapeut att uttala sina innersta tankar. Hon spelade in dem på sin telefon och en del av det materialet finns med i showen.Svarta Zandra försvann


Att göra som hon – bryta med jobb, bostadsort och pojkvän på en och samma gång – var kanske väl drastiskt, men det var hennes sätt att göra det. Samtidigt förändrades hennes yttre. Svarta Zandra försvann. Hon slutade färga håret och blev naturligt mellanblond och hon bytte till mönstrade långklänningar.


Att hoppa av karriären för att satsa på yoga känns som en trend i tiden, rentav klyschigt.


– Må så vara, men yoga gör mig gott. Nu vet jag bättre vad som gör mig nöjd på riktigt och jag mår bättre än någonsin. Tidigare var jag fullt upptagen med att göra det som mina chefer sa att jag skulle göra, eller det som jag trodde att omgivningen ville se för att jag skulle duga. Nu gör jag det jag själv vill göra.Turné?


Zandra Lundberg har aldrig stått på scenen tidigare. Nu ska hon ensam leda en hel show i Mariehamn, den heter Gå ut och var glad din jävel.


– Det värsta som kan hända är att jag rasar ihop igen psykiskt, men då gör jag väl det. Och nu vet jag att jag i så fall kan ta mig tillbaka.


Vad hon gör i framtiden återstår att se. Hon vill fortsätta som yogalärare – "det gör stor skillnad att se att folk mår bra av att delta i en klass" – och hon kan tänka sig att turnera med sin show.


– Jag vill också skriva något om synen på kvinnokroppen och kvinnors utseende, säger hon.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning