Hoplaxelever i karantän efter coronasmitta

Bild: Leif Weckström

Smittskyddsmyndigheterna har beordrat en grupp elever i Hoplaxskolan i Helsingfors i karantän. Eleverna har order att stanna hemma i två veckor.

Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen i Helsingfors, bekräftar att coronasmitta har upptäckts i Hoplaxskolan i Helsingfors.

– Det handlar om en liten grupp elever som ska vara i karantän och alla som kan ha exponerats för viruset har fått bud om saken av hälsovårdsmyndigheterna. Alla berörda har redan kontaktats, säger han.

Hoplaxskolan, som är en enhetlig grundskola med cirka 740 elever i årskurserna 1–9 och förskolan, arbetar på fem olika adresser i västra Helsingfors. Eleverna arbetar i olika skolhus i Munksnäs, Haga, Kårböle och Sockenbacka.

– De som möjligen har exponerats för smitta har kontaktats personligen och samtliga vårdnadshavare till elever i berörd enhet har fått brev om saken. Den grupp som kan ha exponerats för smitta är liten, säger Rönnholm.

Han ger skolan gott betyg.

– Att exponeringen nu bara gäller en liten grupp visar att man lyckats bra med förebyggande åtgärder, säger han.

Exponering också i finsk skola

Coronasmitta har också upptäckts bland elever i den finskspråkiga grundskolan Kannelmäen peruskoulu i Gamlas. Den finska skolan går därför på beslut av stadens chef för fostran och utbildning, Liisa Pohjolainen, över till alternativa undervisningsarrangemang på måndag. I praktiken kommer eleverna i de lägre klasserna att undervisas i skolan, medan elever i årskurserna 5 till 9 i en vecka delvis går till sitt skolhus och delvis studerar på distans.

I den finska skolan, som i likhet med Hoplaxskolan arbetar på flera olika adresser och har sammanlagt cirka 1 000 elever, har 118 elever och 21 personer i personalen exponerats för coronavirus.

Specialarrangemangen gäller för elever i en av de fyra enheterna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning