Honka vädrar morgonluft

Bild: Mikko Stig

Honka var en svart häst inför ligastarten. Mittenlag sade många och då Esbolaget kryssade i fem av sina sju inledande matcher, vann en och förlorade en fanns det ingen större orsak att revidera uppfattningen om nykomlingen. Nu finns det all anledning att tänka om.

Nykomlingen har spelat upp sig oerhört längs med säsongen. En nykomling som i dagens läge är en stekhet kandidat att spela till sig en medalj och en biljett ut i Europa.

Ett scenario inte många trodde på inför säsongen men pragmatiske Vesa Vasara och hans stab har gjort ett styvt jobb och dessutom fått hjälp av driftiga vd:n Hexi Arteva som sett till att köpa in ett par riktiga klasspelare under säsongen. Först anlände forna HJK-anfallaren Mac Kandji maj, förra veckoslutet blev det klart att man också kontrakterat meriterade Demba Savage, 30, på ett mångårigt kontrakt. Savage har en bakgrund i både Honka och Honka.

Tunga pjäser och inte alldeles billiga sådana. Kandji är en "legoknekt" som spelat lite här och där under karriären. Den 32-årige senegalesen har lirat i USA, Finland, Grekland och Saudirabien.

Kandji är en ypperlig targetanfallare med en fin teknik och luriga finter. Effektiviteten under karriären har lämnat en del att önska men i Honka har krutet varit torrt. Nio mål på fjorton matcher är ett alldeles utmärkt facit. Med sina 193 centimeter blir han tung att brottas med för HJK:s mittbackar. Också Savage förväntas spela mot HJK i eftermiddag i Hagalund.

Savage är i toppform en av ligans bästa spelare. Formen de senaste säsongerna har dock varit aningen tveksam. Äventyret till Göteborg, Hisingen och Häcken var inte lyckat. Efter det har han inte riktigt varit samma spelare.

Båda två är ändå ypperliga bevis på att Honka i dagens läge också har ekonomiska muskler att satsa då det finns orsak att satsa. En medalj i Europa och en medalj är värt risken, i synnerhet som den ekonomiska grunden är betydligt mer solid i Honka än vad läget var för några år sedan.

I HJK har tränare Mika Lehkosuo garanterat suttit i långa möten med fystränaren Anton Matinlauri, läkare och fysioterapeuter för att begrunda belastningskurvor hos nyckelspelarna. Med en tung match mot BATE Borisov i benen i Champions League-kvalet och med retur på onsdag lär Lehkosuo låta några nyckelspelare inleda på bänken.

Något han i annat fall aldrig skulle göra. Honka och Vesa Vasara är en kombination som tänder Lehkosuo men ibland måste svåra beslut tas för att gynna helheten.

På tal om helheter förresten. Orsaken till att stjärnspelaren Filip Valencic inte fanns med i truppen på resan till Vitryssland är enligt obekräftade uppgifter att resten av laget fått nog av den duktige men något besvärlige slovenen. 26-åringens fortsättning i HJK är höjd i dunkel. Knappast ett problem Lehkosuo hade behövt i detta skede av säsongen men ett problem som skött på fel sätt kan få, om inte ödesdigra, så åtminstone kännbara konsekvenser för mästarna. Lehkosuo har med andra ord en del på sitt bord.

Sett mot den bakgrunden och sett till Honkas form finns det all orsak till optimism i Esbolagets led. HJK är alltid favorit mot vem som helst i ligan men i eftermiddag en ganska knapp sådan.

Med tanke på att hålla titelstriden vid liv vore en Honkaseger nästan önskvärd. Tråkigt om HJK, som lär vinna ändå, avgör ligan i ett alltför tidigt skede.

En tät toppstrid är aldrig fel. Kolla bara på damligan där HJK, PK-35 och Åland United återfinns inom två poäng. Mästarna Honka ligger fem poäng bakom HJK. Det kallas dramatik. En ingrediens idrotten aldrig kan få för mycket av.

Fotnot: Honka-HJK klockan 17.00 i Hagalund.

Jonas von Wendt Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03