Hon skapade ett ”finskt” lyxretreat vid Gardasjön

Jaana Nakari tog risken, satsade – och vann! Bild: Hans Rooth

Hotellbusiness Omgiven av italienska klassiska omgivningar sköter finländska Jaana Nakari om sitt hotell och sina gäster. Hennes femstjärniga hotell vid Gardasjön är det absoluta retreatet. Här ska varje gäst få känna sig som en vip.

Jaana Nakari möter oss redan i entrén med ett glas kall Prosecco.

– Nu måste ni sätta er ned och vila lite efter resan, säger hon.

Vi känner oss välkomna.

Jaana utstrålar vänlighet och är den perfekta värdinnan – lågmäld, uppmärksam och klädd i diskreta färger som matchar hennes blonda utseende.

Hennes hotell Villa Arcadio har enligt uppgift ofta besök av världskändisar men hit lockas också alldeles vanliga resenärer med målet att koppla av och njuta av stillheten och ron. Det femstjärniga klosterhotellet har 18 rum, varav fyra är sviter.

Det gamla klostret rymmer nu 18 vackra hotellrum. Bild: Hans Rooth

Bild: Hans Rooth

Jaana har lång erfarenhet av hotell- och restaurangbranschen och har under många år arbetat inom resesektorn i Italien.

Pr och marknadsföring

Jaana Nakari växte upp i Helsingfors och hennes morföräldrar kom från norra Finland där hon fortfarande har ett sommarhus som hon alltid återvänder till.

– Min mormor älskade Italien. Det var så tanken föddes, att besöka Italien, även om jag egentligen hade som målsättning att studera i USA.

Det blev Neapel och tre månader som au pair hos en familj med tre små flickor.

– Jag lärde mig snabbt italienska av goda vänner som hade hotell på Ischia, där jag också hjälpte till.

Sedan blev det modeutbildning i Rom där hon ytterligare fick putsa sin italienska. Men pr och turism lockade mer och mer.

Under 1990-talet var Jaana Nakari åter i Helsingfors där hon jobbade för ett modeföretag. Här mötte hon också sin första man och paret fick två söner.

Följande anhalt blev Salzburg där hon jobbade med språk och resor.

– Där längtade jag tillbaka till Italien; i jämförelse med Österrike kändes livet i Italien lättare att leva, varmare och mer naturligt för mig.

– Under en av mina resor kom jag till Gardasjön. Jag satt på en strand och drömde att här vill jag öppna ett litet hotell och stå i köket; det här var 1987.

Jaana tog ett arbete på ett hotell i staden Riva för ett finskt reseföretag och jobbade samtidigt som agent för ett skomärke och finska Luhta.

Efter några år kom gode vännen italienske Francesco Gazziero och berättade att han hade hittat ett gammalt förfallet kloster som kunde bli ett hotell; han var villig att stöda ekonomiskt om Jaana antog utmaningen att sköta hotellet.

Drömmen om hotellet kunde bli förverkligad. Projektet med Villa Arcadio ovanför staden Salò vid Gardasjön började sakta ta form och i dag är Jaana Nakari och Francesco Gazziero ett par.

– Jag var naturligtvis rädd för att inte lyckas. Det var ju ett ekonomiskt vågspel med ett stort gammalt hus och en omfattande restaurering.

Ett italienskt konstruktionsföretag och en arkitekt tog hand om det väsentliga. Bland annat fanns vackra pelare bevarade på terrassen, som påminde om de klassiska citronpelaranläggningarna runt Gardasjön.

– Gamla fresker från 1100-talet upptäcktes och dem ville vi förstås återskapa.

Byggnadsprojektet tog tio år.

I god tid hade Jaana satt i gång med att planera husets inredning och marknadsföringen inför den kommande öppningen. År 2006 stod byggnaden klar att öppna som hotell.

– I dag är jag lycklig när jag ser mig omkring – utsikten och området tycks bli vackrare år för år! Gardasjön har så många färgschatteringar beroende på dag eller kväll.

Ett glas vin under vinklasarna? Utomhus kan man sitta i svalkan under vinrankorna. Bild: Hans Rooth

Inredningen avspeglar det nordiska – stramt, enkelt och ljust. Bild: Hans Rooth

– På tomten har vi allt vi behöver till köket, från tomater, kryddor och oliver till färska ägg. Vi odlar helt biologiskt. I september plockar vi druvan Fragolino; när vi äter dem naturella, smakar de jordgubbar!

Maten och restaurangen är A och O; det bästa av det italienska köket serveras i en blandning av klassiskt lätta och innovativa rätter. Till lunchen bjuds vi på papperstunna, lite smöriga tortellini – de måste vara Italiens läckraste!

Jaanas inredning genomsyrar hotellet. Det är vackert, enkelt, bekvämt med ljusa toner och i servisen syns det finska designarvet – Iittalas porslin och glas med Kaj Franks signum.

Så binder Jaana ihop det italienska med det finska arvet i interiörer där en gång nunnorna verkade med den hänförande utsikten över Gardasjön.

Fakta

Gardasjön

Utflyktstips

Bila Gardasjön runt – det blir ca 180 kilometer sammanlagt.

I närheten finns kulturstäder som Verona, Brescia, Mantova.

Den som är intresserad av det klassiska billoppet Millemiglia kan besöka Santa Gulia. Läs mera på 1000Miglia www.museomillemiglia.it

Besök Verdis hemstad Busetto eller Stradivarius ”violinstad” Cremona.

Ett besök till Venedig gör man på en dag.

Smaka den italienska champagnen Franciacorta och besök vingården, ät en god lunch.

Det finns fina vandringar längs kullarna runt Salò.

De vackra terrasserade citronträdgårdarna, Limonaia Malora, var av stor betydelse fram till slutet av 1800-talet. Här finns guidade turer.

En båtutflykt på Gardasjön med en av de klassiska, italienska Riva-racerbåtarna. Kanske kombinerad med stopp, simtur och picknick ombord.

Gå på restaurang Punta San Vigilio i Gargnano och ät en härlig lunch där. Restaurangen ligger i hotellet med anor från 1500-talet. Mer på locanda-sanvigilio.it

Mat och vin

I området kring Gardasjön finns spännande råvaror och goda viner.

Villa Arcadios kökschef Davide Rangoni ger av hela sin kunskap och sitt hjärta. För honom är det viktigt att råvarorna behåller sina ursprungssmaker. Hans favoritprodukter vad gäller vin och olivolja kommer från grannfamiljen Comincioli som fick guldmedalj för världens bästa olivolja Casaliva Oil 2016/2017.

Ett besök hos Comincioli på 5 kilometers avstånd från hotellet rekommenderas. Vandringen som tar ca en timme går längs vingården och olivlundarna.

www.hotelvillaarcadio.it

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning