Hon skrev en bok tillsammans med sin våldtäktsman

Thordis Elva kunde försonas med den man som våldtog henne efter en 16 år lång process där han tog på sig det fulla ansvaret för alla skador som han hade vållat henne. Bild: Noella Johansson / TT

Om Thordis Elva har något att säga till alla våldtäktsoffer är det att fel väg tillbaka inte finns. För egen del har hon försonats med den som våldtog henne. Tillsammans har de skrivit en bok – ett faktum som en del har svårt att acceptera.

När Thordis Elva och Tom Stranger nyligen skulle framträda på en kvinnofestival i London mötte de demonstranter som inte stod ut med att se en våldtäktsman på scenen.

Men Tom Stranger vill inte ha någon framträdande roll och tjänar heller inte ett öre vare sig på boken eller på föreläsningarna.

– Det skulle vara enormt föraktfullt och förolämpande mot alla som överlevt sexuellt våld. Jag skulle vilja bidra till kören av röster kring den här frågan, men från en plats i bakgrunden. Jag vill bara erbjuda en ömsesidig berättelse.

På andra sidan förlåtelsen heter deras bok. Hur kunde våldtäkten ens ske? är den bärande frågan i den, både för läsarna och för författarna själva. Hösten 1996 var Tom Stranger en 18-årig australisk utbytesstudent på Island och den 16-åriga Thordis Elvas stora kärlek. Den första person som hon hade legat med; allt var bra.

När hon blev full på rom under en julfest bar Tom Stranger henne ut från damtoaletten och spyorna, till taxin och in i källarvåningens flickrum hemma hos hennes föräldrar. Hon var vid medvetande men förmodligen alkoholförgiftad, hon kunde inte röra sig, inte prata.

Två timmar

Redan när kvällen började var Tom Stranger inställd på att den skulle sluta med sex. Flickvännens tillstånd ändrade inte det. Han klädde av henne och våldtog henne i två timmar. För att inte bli tokig räknade hon sekunderna på sin väckarklocka. Nästan 7 200.

När Tom Stranger nio år efter våldtäkten fick ett brev från Thordis Elva där hon detaljerat redogjorde för hur han våldtagit henne tog han på sig allt ansvar. Han skänker alla sina inkomster från boken och föreläsningarna till en kvinnojour på Island. Bild: Noella Johansson TT

20 år senare tål hon fortfarande inte en viss schampolukt eller att få någon annans hår i sitt ansikte.

– Räknandet blev en livlina och fälla, senare i livet insåg jag att det hade blivit en nervös vana. Den kanske bästa gåvan från den här ansvarsprocessen är att jag har återfått mitt inre lugn, och fått en frid som inte tidigare fanns där.

Ingen manual

Tom Stranger, i dag trädgårdsarkitekt i Sydney, medverkar i intervjun via Skype. Ingen av dem tror sig ha de magiska svaren, eller något slags manual för hur andra offer/förövare ska kunna sluta fred med sig själva och det förflutna. De kan bara berätta sin egen historia. Allt går heller inte att förstå, även om Tom Stranger välkomnar varje fråga och berättar om hur långt han kommit.

– Att gå ut med en tjej på en dans trodde jag var liktydigt med att vi skulle ha sex. Jag trodde att det var min rättighet, att jag förtjänade det. När vi kom till Thordis rum levde jag ut vad som på intet sätt handlade om sex, det vara bara våldtäkt, jag frågade aldrig om samtycke. Jag var väldigt mycket inne i mitt eget huvud, utan någon empati för Thordis, säger han och tar sats.

– Jag måste ta ansvar för en akt av fullkomligt självupptagen själviskhet, för det ultimata uttrycket för det.

Det tog Thordis Elva nio år att hitta styrka nog för att skriva ett mejl till Tom Stranger där hon detaljerat formulerade det som han hade utsatt henne för. Då var brottet, lagligt sett, preskriberat.

Erkände direkt

Tom Stranger erkände vid det laget direkt. För hans del handlade det om att på allvar försöka få ihop våldtäkten med sin självbild, men också om att få förklaringar till sitt emotionella kaos. Efter ytterligare åtta år av brevväxling valde de slutligen att träffa varandra under en vecka i Kapstaden. Den skulle bli helt avgörande för dem båda och utgör också stommen i deras berättelse.

När Thordis Elva till slut lyckades lämna tillbaka en gammal gåva, en sten, blev det också en viktig frigörelseritual.

– Brevet blev ett sätt att skipa personlig rättvisa för mig, jag kunde äntligen placera ansvaret där det skulle vara, jag kunde släppa allt det ansvar som jag felaktigt hade lagt på mig själv. Men även om jag skrivit ner allt kändes det inte tillräckligt. När något går på djupet in i din innersta kärna räcker det inte med en informell kontakt i mejl, säger hon.

Mer ljus

Som författare och något av en specialist på könsbaserat våld vill hon rikta mer ljus på förövarna.

– De berättelser vi har är offrens vilket slutar med att vi granskar vad de sagt: "Sade hon att hon druckit för mycket den natten? Sade hon att hon hade en kort kjol på sig?"

– Förövarna talar inte om hur de varit våldsamma, om sitt ansvar. Fokus ligger på fel sida och jag har törstat efter ett skifte i den konversationen.

Thordis Elva: Isländsk författare, journalist och dramatiker. 2015 blev hon vald till årets kvinna på Island. Hennes bok om könsbaserat våld, Den nakna sanningen blev nominerad till Isländska litteraturpriset 2009. Har på uppdrag av isländska staten tagit fram ett utbildningsmaterial för högstadiet med fokus på att allt sex måste bygga på samtycke. Bor i dag i Stockholm med sin man och son.

Tom Stranger: utbildad ungdomsledare med masterexamen i kulturvetenskap. Har jobbat med socialt arbete inom olika områden. Arbetar i dag som trädgårdsarkitekt och bor i Sydney tillsammans med sin flickvän. Han skänker alla inkomster från boken och föreläsningarna till en kvinnojour i Reykjavik.

Övrigt: Tillsammans har de gett ut boken På andra sidan förlåtelsen (Forum 2017). Under hösten 2016 gav de ett gemensamt Ted-talk i San Francisco som finns på Youtube.

... tiden efter våldtäkten: – Den här demoniserade bilden av förövaren fördröjde mitt tillfrisknande. Den passade inte ihop med den väluppfostrade och artige förste pojkvännen som jag hade haft, att våldtäkten kunde ske hemma i min egen säng. Det passade inte in i de vanliga berättelserna om våldtäkt.

... varför hon inte gick till polisen: – Jag hade ingen dokumentation av skadorna och min förövare hade flyttat till andra sidan jordklotet. Jag säger absolut inte att våldtäkt ska bemötas med straffrihet, men den isländska rättsapparaten var inget alternativ för mig. Det som låg närmast till hands var att kapsla in all smärta och ilska tills det hotade att krossa mig. Jag försökte fylla mitt schema med aktiviteter så att jag aldrig skulle behöva tänka på det förflutna.

... skuldbeläggandet: – Jag är uppvuxen i en värld där flickor får höra att de inte ska dricka för mycket, inte ha för korta kjolar, att de ska slåss tillbaka. Det finns en berättelse av självförebråelse som börjar redan innan du blir kränkt, om hur du ska göra när du blir kränkt och efteråt. Allt som ligger utanför det ramverket är så att säga fel. Jag var påverkad av de missförstånden och tyckte att jag reagerat fel. Ända tills jag dör kommer det att finnas människor som tycker att jag har agerat fel. Inte heller i dag gör jag rätt i egenskap av överlevare av sexuellt våld.

... mejlet 2005: – Det enda svar hon förtjänade var ett erkännande. Hon hade levt med det här i åratal. Jag var tvungen att ta på mig det här för hennes skull men också för min egen. Jag hade försökt fly, och gjorde allt för att inte resa tillbaka till Island och den här natten.

... självhatet: – Genom vår mejlkorrespondens gjorde Thordis det mycket tydligt att hon inte ville att jag skulle leva i skam. Det fanns ingen önskan från hennes sida att se hur jag piskade mig själv, hellre att jag tog fullt ansvar för mitt våld för att göra det enklare för henne att frigöra sig från skam och skuld som hon felaktigt tagit på sig.

... att offer kontaktar förövare: – Jag ger ingen det rådet. Den som har blivit utsatt för våld ska ha total kontroll över processen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning