Hon kan rädda Finlands ära i OS

Elina Gustafsson slog Saadat Abdulajeva i VM i Kazan och säkrade en bronsmedalj. Bild: Lehtikuva/International Boxing Associati

Större jämställdhet är bra för Finland.

Den internationella olympiska kommittén IOK är lika tungrodd som alla andra internationella idrottsförbund, men gubbkabinettet har uppvisat en anmärkningsvärd flexibilitet under de senaste åren. Thomas Bach & Co har kanske insett att dinosauriernas tid är förbi – i en tidsera där den traditionella idrottspubliken splittras mellan videospel, X-Games och Netflix känns håriga, steroidladdade män (och kvinnor) i tyngdlyftningstrikåer inte värst heta.

Vill inte komma med några stereotypier här, men faktum är att 49 tyngdlyftare åkt fast i återtester av dopningsprover tagna i OS 2008 och 2012. Av dem: 29 medaljörer.

Så då är det kanske helt förståeligt att IOK beslutat att slopa en viktkategori och minska antalet deltagare i tyngdlyftning i sommarspelen 2020 med 65. Antalet friidrottare minskar också med 105.

I stället har IOK beslutat att införa skateboard, sportklättring, karate och och surfing i OS-programmet. Baseball och softball återinförs i OS, vilket annars låter som en knasig idé (baseballarenan i Aten står för tillfället och ruttnar bort) men i Japan är världens tråkigaste bollsport hyfsat stort.

IOK beslöt också nyligen att introducera några nya, fascinerande tävlingsformer i OS-programmet: bland annat BMX Freestyle, 3 mot 3-basket och en mixedstafett i triathlon. Man har slopat flera herrklasser i bland annat boxning, paddling och skytte och ersatt dem med damklasser eller mixedstafetter.

Jämställdhet är inne. Det har också gubbarna i IOK (IOK-presidenten, de två vice presidenterna, och sex av nio medlemmar i IOK-styrelsen är äldre män) insett: Enligt IOK kommer 48,8 procent av deltagarna i Tokyo 2020 att vara kvinnor. Det kan jämföras med 44,2 procent i London 2012 och 45,6 procent i Rio de Janeiro.

Kvinnorna var i majoritet redan i Finlands lag i OS 2016 – och Mira Potkonen tog Finlands enda medalj, i damernas 60 kg viktklass. Damerna deltog för första gången i OS-boxningen 2012.

Finland kan faktiskt dra nytta av IOK:s jämställdhetsprogram. Petra Olli var en av medaljfavoriterna i Rio de Janeiro, fast hennes OS slutade i en besvikelse. Men det var första gången hennes viktklass 58 kg (hon brottas också i 60 kg) ens fanns med i OS-programmet. 2012 var de närmaste viktklasserna 55 kg och 63 kg. Hon hör definitivt till medajlhoppen också i Tokyo.

Elina Gustafsson vann brons i VM i Astana förra året, men till skillnad från Mira Potkonen – som också vann VM-brons i Astana – deltog hon inte i OS. Orsaken: damernas viktklass 69 kg fanns inte i OS-programmet i RIo. Däremot – ni gissade det kanske redan – är en av de två nya viktklasserna i Tokyo. Blir det björneborgaren som räddar Finlands ära i OS?

Satu Mäkelä-Nummela vann OS-guld i trap i Peking 2008, men i Rio blev hon bara tia – precis som landsmannen Vesa Törnroos. I Tokyo ingår dessutom en mixedtävling i trap i OS-programmet – och rimligtvis har Finland riktigt bra chanser där.

Om Finland finner en ersättare för Emilia Bottas i fjärilssimmet i stafetten i mixed medley kan det bli en riktigt bra placering där, fast de stora simnationerna lär ta hand om medaljerna. Varje chans är ytterst välkommen i Finland – det har varit ytterst kärvt med OS-medaljer i de traditionella sommarsporterna under de senaste åren och konkurrensen blir inte svagare.

Marcus Lindqvist Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03