Video: Hon jobbar i åtta timmar utan toapaus – för att bli videospelskaraktär

En bra kroppskontroll och livlig fantasi är viktiga egenskaper i motion capture. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Hur är det att skådespela i en tom studio utan varken manus eller motspelare? Det vet 28-åriga skådespelaren Sara Sulander som spelar olika karaktärer i videospel.

– Jag får inte veta så mycket i förväg, så jag måste hela tiden improvisera. Hjärnan går på högvarv, men det är jätteroligt, säger Sara Sulander.

Hon är från Vanda, har studerat teater i Los Angeles och jobbar i dag som både skådespelare och röstskådespelare i Finland.

Redan som sexåring var Sulander intresserad av skådespeleri, men att hon i dag spelar roller i videospel är en slump. I samband med en röstinspelning (så kallad voice over) besökte hon företaget Remedy, som är en av de största spelutvecklarna i Finland.

Sulander gick förbi en studio där de spelade in olika rörelser för videospel och tyckte det såg spännande ut. Hon frågade om de behövde fler skådespelare, vilket de gjorde.

Knappt två år senare gör Sulander nu en del av rörelserna till exempelvis huvudkaraktären i ett av Remedys nya videospel.

Sara Sulander vill testa på nästan allt som skådespelare. Men att vara naken framför kameran eller skådespela med ormar är hon ändå osäker på om hon vill göra. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

– Min enda erfarenhet sedan förr var spelet Crash Bandicoot på Playstation och så har jag tittat på när min lillebror spelar. Jag var egentligen inte alls intresserad, men nu tittar jag på videospel på ett helt annat sätt och jag vill så klart spela spelen jag jobbat med.

Vilket spel Sulander medverkar i kan hon inte berätta. Allt är hemligt tills spelet lanseras.

– Det gäller hela branschen, men just med videospel är allt mycket hemligare än med film och tv. Man är rädd att något läcker.

Alla tänkbara vinklar

Rörelserna spelas in i en stor studio i en källare i Remedys nya lokaler i Esbo. Tekniken som används heter motion capture (fånga rörelsen). Skådespelarna har en heltäckande dräkt på sig fylld med små reflekterande bollar eller markörer. I den tomma studion finns nittio kameror som registrerar markörernas rörelser som sedan lagras på en dator.

– På datorskärmen ser man en 3D-gubbe som gör mina rörelser. Efteråt lägger man karaktärens utseende på 3D-gubben och bandar alla repliker och så har vi en karaktär.

Eftersom karaktärer i ett datorspel måste kunna röra sig på alla möjliga sätt måste varje rörelse filmas flera gånger ur alla tänkbara vinklar. Sedan kodas karaktären och dess rörelser så att den rör sig precis som spelaren styr den med konsolen.

– Varenda en liten rörelse som en karaktär i spelet gör, gör jag först i studion. Allt från att gå långsamt, springa fort, börja springa med ena benet eller landa från ett hopp med andra benet. Allt måste finnas så att det ser bra och trovärdigt ut i spelet.

Rekvisitan som används för inspelningarna är väldigt enkel. Några stolar fungerar ypperligt som ett hus. Ju mindre rekvisita, desto lättare är det för kamerorna att registrera rörelser. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Regissören Ilkka Kuusela visar för skådespelaren Sara Sulander hur man putsar ett vapen. Det är viktigt att allt ser trovärdigt ut. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Inget toalettbesök på åtta timmar

Det gör ingenting om en eller två kameror slutar fungera under inspelningarna. Eftersom kamerorna är så många. Men exakt var markörerna är fästa på dräkten är avgörande.

– Om markörerna flyttar på sig måste man kalibrera, det vill säga synkronisera allt i studion på nytt och det tar ungefär 45 minuter. Jag vill inte ta upp de andras tid, så jag vågar inte ta av dräkten. Det betyder att jag inte kan gå på toaletten på åtta timmar och det är lite jobbigt, säger Sulander och skrattar.

Att springa mot väggar, slåss och skjuta med leksaksvapen ser kanske enkelt ut, men för att göra det bra behöver man vara kreativ och snabbtänkt, menar hon.

– Jag tycker det är skådespeleri när det är som tuffast. Nittio kameror stirrar på mig och allt hänger på mig. Men man utvecklas och det hjälper mig i alla andra skådespelarjobb.

Mellan tagningarna tittar teamet tillsammans på hur allt ser ut. Om de inte är nöjda gör de om scenen. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Den amerikanska drömmen

Sara Sulander har jobbat som skådespelare i ungefär fem år. Hennes vardag är ett pussel med flera arbetsgivare och jobbuppdrag. I början var det svårt att få det att gå ihop ekonomiskt men i dag försörjer hon sig helt och hållet på skådespeleriet. Hon anser själv att hon endast är i början av sin skådespelarkarriär.

– När jag var kring tjugo år trodde jag att jag redan var en jätteduktig skådespelare. Men med åren har jag insett hur mycket jag ännu har att lära mig och i dag är jag väldigt självkritisk. Det är en viktig insikt för alla som vill lyckas i den här branschen. Man är aldrig fullärd.

Som yngre kunde hon också känna avundsjuka mot andra som klarade sig bra i den krävande branschen. Men i dag försöker hon i stället både sporra andra och få hjälp av andra.

Sulander hoppas få fortsätta jobba med videospel men hennes stora dröm är att spela en större roll i en långfilm. Hennes nästa delmål är att flytta tillbaka till Los Angeles och jobba i internationella produktioner.

– I Los Angeles har de mycket större erfarenhet inom branschen. Jag tycker också mer om att skådespela på engelska än på finska eller svenska. Det som görs i Finland hålls huvudsakligen i Finland och mitt mål är att vara ute i världen.

Karaktärerna springer absolut inte bara runt och skjuter varandra i videospelen. Berättelsen är precis lika viktig som i en film. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Teknikern Matias Leminen har koll på allt som sker på datorskärmen. Remedy använder ett svenskt motion capture-system som heter Qualisys. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Profil

Sara Sulander

28 år.

Född i Vanda och nu bosatt i Hertonäs i Helsingfors. Har bott i Australien och USA.

Har studerat teater i Los Angeles.

Är skådespelare, röstskådespelare och sångare.

Talar flytande svenska, finska och engelska.

Har spelat roller i teaterpjäser, tv-serier, kortfilmer, reklamer, företagsvideor och musikvideor. Hon har även gjort motion capture för videospel, voice over–inspelningar, ljudböcker och jobbat som programledare för evenemang och tv–program och som modell.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning