"Hon har förödmjukat det historiska minnet i Litauen"

Förlaget Alma Littera säger till HBL att Vanagaites "uppförande" inte är i samklang med förlagets värderingar. På frågan varför man måste förstöra 27 000 böcker får HBL inget svar.

Alma Littera är ett av de största förlagen i Litauen. När jag ringer pressansvariga Audrone Mockiene för att ställa frågor om Ruta Vanagaite ber hon mig skicka frågorna per e-post. Jag får svaren via e-post.

– Vi har avslutat vårt samarbete med Ruta Vanagaite, inte på grund av vad hon skriver utan på grund av vad hon säger. Hennes offentliga uttalanden har förödmjukat det historiska minnet i Litauen, ökat spänningarna och gjort folk rasande i hela landet. Författarens värderingar är inte kompatibla med våra, skriver Audrone Mockiene.

Hon tillägger att Alma Littera tror på "västlig demokrati och yttrandefrihet".

Jag ställer följdfrågan på vilket sätt det är förenligt med yttrandefrihet att aktivt rensa ut och förstöra böcker. Jag får mejla och ringa flera gånger innan Audrone Mockiene svarar att hon inte kan uttala sig medan de håller på att avsluta kontraktet med Vanagaite. På frågan om böckerna kommer att förstöras vägrar hon svara.

Till den litauiska tidningen Lietuvas Diena har dock Mockiene sagt att böckerna kommer att makuleras.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning