Hon fick vaccinet först i Sverige

Sjuksköterskan Ann-Louise Broberg på Bokens vårdboende i Mjölby vaccinerar Gun-Britt Johnsson. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Nästa fas i kampen mot coronaviruset har inletts – med ett nålstick. Först ut i Sverige att få vaccinet var Gun-Britt Johnsson på Bokens vårdboende i Mjölby.

De första vaccinationerna mot covid-19 i Sverige skedde på Bokens vårdboende i östgötska Mjölby strax efter klockan åtta på morgonen lokal tid.

– Det kändes ingenting, var Gun-Britt Johnssons första kommentar sedan hon blivit den första person i Sverige att vaccineras mot covid-19.

Efteråt hölls en digital pressträff på boendet, där Gun-Britt Johnsson fick en pratstund med statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna), som frågade hur det kändes att vara först ut landet.

– Det känns bra, nu slipper jag bli sjuk, konstaterar 91-åriga Gun-Britt Johnsson, som varit Mjölbybo sedan födseln.

Sprutan gavs i den väl upplysta samlingssalen sida vid sida med boendets välpyntade julgran och det vitmålade golvuret.

Nervöst och förväntansfullt

– Det känns fantastiskt roligt. Jag hade inte kunnat drömma om att jag och Gun-Britt skulle blir de första i Sverige att genomföra detta, säger den munskyddsbärande sjuksköterskan Ann-Louise Broberg som gav injektionen.

– Vi vill tacka för förtroendet att vi blivit utvalda att inleda det här.

Azra Redzepovic, chef för Bokens vårdboende, säger att de är "överlyckliga" att vara först.

– Det har varit nervöst men även förväntansfullt och hoppfullt, säger hon.

Vaccineringarna på boendet har förberetts sedan länge, men att just Bokens vårdboende skulle bli först ut i landet fick man veta först under gårdagen.

Karin Johannesson, 89 år, fick sin spruta på vårdcentralen i Råå i Helsingborg. Bild: Johan Nilsson/TT

"Fantastiskt sätt"

I och med detta påbörjar Sverige nästa fas i kampen mot viruset som under större delen av 2020 lamslagit nationen.

– Detta är ett fantastiskt sätt att få börja en morgon, säger socialminister Lena Hallengren (S), och konstaterar att det gångna året har varit tufft.

– Men att året slutar med detta är ett tecken på att vi har ett bättre 2021 framför oss, säger Hallengren.

Statsministern fyller i:

– Detta är en historisk dag och en ljus stund efter ett mörkt år. Coronaviruset har verkligen prövat vårat samhälle.

Rekordsnabb process

Vaccinationerna inleds efter en rekordsnabb framtagningsprocess, där EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) gav grönt ljus för Pfizers/Biontechs vaccin så sent som i måndags.

De första doserna i Sverige erbjuds personer som bor på särskilda boenden för äldre eller personer som har hemtjänst. Det kommer även att erbjudas till nära hushållskontakter till dessa personer samt till personalen.

Det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech, men också av Moderna, använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.

I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.

Källa: University of Cambridge, Karolinska institutet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning