Hon blir ny rektor för Åbo Akademi

Moira von Wright är Åbo Akademis nya rektor. Hon tillträder i augusti. Bild: SPT/Åbo Akademi

Åbo Akademis styrelse valde enhälligt professor Moira von Wright till universitetets nya rektor. Hennes mandatperiod är fem år lång.

Filosofie doktor Moira von Wright blir Åbo Akademis nya rektor i augusti. von Wright är för tillfället professor inom området människan i välfärdssamhället vid Ersta Sköndal Bräcke högskola i Sverige.

von Wright blir Åbo Akademis första kvinnliga rektor. Akademins styrelse var enhällig i sitt beslut.

– Jag är glad att vi lyckats rekrytera en ny rektor med en mycket bred, mångsidig och internationell erfarenhet av akademiskt ledarskap på flera nivåer, men också med starka rötter i Åbo. Hon har uppnått mycket goda resultat i tidigare uppdrag, säger Åbo Akademis styrelseordförande Thomas Wilhelmsson i ett pressmeddelande.

von Wright är uppvuxen i Finland och hon har utbildat sig till magister i landet. År 2000 disputerade hon i pedagogik vid Stockholms universitet och har sedan dess bland annat arbetat som professor och prorektor vid Örebro universitet och som rektor vid Södertörns högskola.

von Wright var en av sex kandidater som intervjuades för rektorsposten. Mandatperioden för Åbo Akademis nuvarande rektor Mikko Hupa tar slut den 31 juli.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning