Hon är Finlands stöttepelare i det arktiska USA

Hanna Eklund är bosatt i Anchorage, Alaska och är som Finlands honorärkonsul involverad också i Finlands övertagande av ordförandeklubban för Arktiska rådet. Bild: Christian Sjögren

I maj åker Finlands utrikesminister till Alaska för att ta över ordförandeklubban i Arktiska rådet. På plats finns sedan länge Hanna Eklund, 38 år, honorärkonsuln från Birkala som är väl införstådd med de arktiska ländernas utmaningar och möjligheter.

I ett villaområde i Anchorage, Alaska, ligger snön i drivor längs vägen och istappar hänger meterlånga från hustaken. Det är så människorna här är vana att se sina gator i mars, men de två senaste vintrarna var det knappt någon snö vid den här tiden.

Ett av husen på gatan sticker ut med sin praktfulla skylt bredvid ytterdörren som meddelar att här finns Finlands honorära konsulat. Honorärkonsul Hanna Eklund öppnar dörren och bjuder på kaffe i muminmuggar.

Köket är hennes arbetsrum. Här lagar hon mat med uppsikt över sönernas lek, mejlar på datorn och svarar i telefon. I hörnet bredvid spisen ligger kniptänger, pärlor, tråd och småsaker som Hanna har hittat. Har hon en minut över tycker hon om att göra smycken.

Att vara honorärkonsul är ett obetalt hedersuppdrag och för Hanna handlar det oftast om att ge praktiskt stöd till finska medborgare som befinner sig i Alaska.

– Oavsett om det gäller byråkratiska frågor när någon fötts eller dött så är det givande att vara ett stöd under viktiga händelser i en människas liv. Saknar jag svar tar jag reda på dem, jag lämnar aldrig någon utan hjälp. Jag är en forskare till naturen, säger Hanna.

Det var forskning om klimatförändringarna som förde Hanna Eklund till Alaska för tolv år sedan. Hon höll på att utbilda sig till miljöingenjör i Tammerfors och var engagerad i organisationen Snow Change.

Lyssna på urfolken!

Genom den organisationen hade hon intervjuat samer om klimatförändringarna som de upplever, och i sitt examensarbete fick hon möjligheten att fortsätta samla information om olika urfolk i Alaska.

Hon gjorde ett hundratal intervjuer med urfolken och de kom att förändra hennes syn på klimatförändringarna.

– Människors liv blir verkligen påverkade. I östra Finland finns bara sex-sju traditionella vinternätfiskare kvar för isarna håller inte längre som förr. Både människor och djur har förmåga att anpassa sig, men de finska samernas renar kan inte bara gå in i Ryssland om maten finns där, för gränsen är stängslad.

Snow Change var tidigt med om att lyfta fram vikten av att lyssna till lokalbefolkningen, eftersom de bär på viktig kunskap och påverkas mest av förändringarna som sker i klimatet och politiken.

Denna insikt är nu mer allmänt vedertagen, men den märks inte alltid i praktiken.

– Ibland känns det som att allt prat om klimatförändringarna bara upprepas om och om igen. Vi visste ju det här redan för femton år sedan! Det som oroar mig mest är att en del av förändringarna som pågår är oåterkalleliga.

Det var kärleken som förde Hanna tillbaka till Alaska efter den första vistelsen här. Hennes man är elingenjör och tillhör Alaskas iñupiat-folk. Hemma äter de därför både rågbröd och val, men barnen har också noterat att de plockar likadana bär med farmor i Alaska som med mormor i Finland.

– Våra kulturer är lika i det att de uppskattar naturen och ensamheten. Vi behöver inte prata hela tiden. Men oj, så vi också skrattar!

Maken har stor släkt i området och ofta äter de tillsammans. När man ändå lagar mat tar det ju inte mycket längre tid att laga till fler, konstaterar Hanna Eklund.

Viljan att samla en bred skara människor vid ett och samma bord är också den styrka hon tycker att Arktiska rådet har.

Ordförandeklubban ges över

– Det är beundransvärt hur nationer och urfolksgrupper jobbar tillsammans i rådet och att man även låter observatörer från olika organisationer sitta med på mötena. Det sker en massa multilateralt samarbete där och man kommer överens om saker, även med Ryssland, säger Hanna Eklund.

USA har varit ordförande för Arktiska rådet under 2015–2017 och i maj under Arktiska veckan i Fairbanks överlåts ordförandeklubban officiellt till Finland för följande tvåårsperiod.

Den stora frågan som alla ställer sig är hur president Donald Trumps omdirigering av USA:s miljö- och klimatpolitik kommer att påverka det arktiska samarbetet.

– Jag hoppas att Finland kan hålla i gång samarbetet så att inga frågor faller mellan stolarna. Finland är en bra förhandlare, säger Eklund optimistiskt.

Hanna Eklund anlitas ofta av den icke-vinstdrivande organisationen Institute of the North som projektsamordnare och har också ett kontor där. Dessutom är hon ordförande för Suomi-Finland Club i Anchorage. Det här gör att hon är involverad i en mängd arrangemang kring den Arktiska veckan – både vad gäller den mera officiella delen och den övriga samvaron som planeras. Efter att ministrar och urfolksrepresentanter pratat politik i Fairbanks 8–12 maj, kommer olika kulturella evenemang att ordnas i Anchorage under de följande två dagarna.

Arktiska rådet är ett forum för samarbete kring hållbar utveckling och miljöskydd i Arktis. Medlemmarna är USA, Kanada, Ryssland och länderna i Norden. Sex urfolksorganisationer, däribland Samerådet, har status som permanenta deltagare med rätt att bli konsulterade i rådets diskussioner och beslut. Finland kommer att vara rådets ordförande i två år från och med den elfte maj 2017.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning