Hon är Finlands första kompisdonator – vän fick hennes ena njure

Ditte Kronström från Vanda är den första som donerat en njure till en vän i Finland. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

På torsdagen utförde Helsingfors universitetssjukhus (Hus) den första njurtransplantationen mellan två vänner. Tidigare har endast anhöriga kunnat donera organ.

Avdelningsöverläkaren och kirurgen Marko Lempinen säger till STT att operationen lyckats enligt planen.

Innan vävnadslagen ändrades i början av mars var det endast anhöriga som kunde donera organ till behövande patienter. Enligt Social- och hälsovårdsministeriet kan man nu även göra donationer anonymt.

Vandabon Ditte Kronström är den första finländaren som donerat sin njure till en vän. Vännen lider av en ärftlig njursjukdom.

– Det verkar som att sjukhuset velat göra processen så ingående som möjligt, eftersom jag är den första kompisdonatorn, säger Kronström till STT.

I testerna ingår bland annat olika blodprov och försäkran om att donatorn vet vad hen ger sig in i. Donationerna är frivilliga och ingen ekonomisk ersättning ges.

Texten har ändrats den 3.11.2019 klockan 09.00. Lagändringen som gör njurdonation mellan vänner möjlig trädde i kraft i början av mars 2019, inte i oktober.

Läs också: Ett år efteråt samarbetar njuren med Grönblom

Dubbeltransplantation gav diabetiker en ny vardag och orken tillbaka

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning