Hon anklagade Aftonbladetprofilen för våldtäkt – förtalsmålet inleds i dag

Cissi Wallin. Arkivbild Bild: Pontus Lundahl/TT

Förtalsmålet mot kolumnisten och debattören Cissi Wallin, som i sociala medier pekade ut den finskbördiga journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman, inleds i Stockholms tingsrätt i dag.

Wallin har åtalats för grovt förtal, sedan hon i oktober 2017 lade ut inlägget om Virtanen på Instagram och Facebook. Enligt Wallin blev hon 2006 våldtagen och drogad av honom – en händelse som tidigare utretts av polis, men ärendet lades ned. Virtanen har hela tiden förnekat anklagelserna, och anmälde Wallin för förtal.

Enligt åklagaren har Cissi Wallin genom utpekandet utmålat Virtanen som brottslig och klandervärd i sitt beteende. Brottet bedöms som grovt då inläggen handlat om mycket allvarlig brottslighet, fått stor spridning och lett till stor skada i Virtanens privata liv och yrkesverksamhet.

Cissi Wallin nekar till brott och försvaret anser att det funnits fog för henne att lämna uppgifterna. I förhören säger Wallin att "jag ser mig själv i det här fallet som en visselblåsare som varnade för en farlig person".

Sverigefinländaren Fredrik Virtanen har skrivit en bok över hur han ser på drevet. Läs en intervju här: "Medierna kapade och förstörde metoo"

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning