Homosexuell valpionjär: "Jag vägrar ljuga"

Myo Min Tun (till vänster), kandidat för partiet PPP i lokalvalet i storstaden Mandalay, kampanjar på en marknad. Bilden är från den 12 september. Bild: Ye Naing Ye/TT-AFP

Trött på diskriminering i Myanmar har Myo Min Tun beslutat sig för att ställa upp som den första öppet homosexuelle valkandidaten – i ett land där samkönade relationer är förbjudna.

Det var när transsexuella vänner berättade om trakasserier från polisen som han fattade beslutet att ge sig in i politiken. Poliserna tvingade dem att ta av sig sina bh:ar och knäböja i förnedrande positioner, och ska sedan även ha tafsat på dem, enligt Myo Min Tun.

– De kränkte deras rättigheter, säger han.

– Och jag insåg att det inte finns någon i parlamentet som kan lyfta de här frågorna.

Han har nu inlett en kampanj för att vinna en plats i fullmäktige i hemorten Mandalay, Myanmars näst största stad.

– Jag gör det här för att bana väg för andra hbtq-personer, så att de ser att vi kan bli vad vi vill, säger Myo Min Tun.

Bubblar under ytan

39-åringen har tidigare arbetat som florist, kock och med hiv-prevention och säger att han själv haft tur nog att inte drabbas av diskriminering under sin karriär. Lagar från den brittiska kolonialtiden innebär dock att han inte har rätt att älska vem han vill; samkönade relationer är förbjudna.

Men det sjuder på sina håll under landets konservativa yta. Över 10 000 deltog under prideparaden i landets största stad Rangoon i februari och alltfler röster höjs för att avkriminalisera samkönade relationer.

Både Myo Min Tun och det parti han kandiderar för, PPP, bedömer att tiden inte är mogen för att lyfta den frågan inför de nationella och regionala valen den 8 november.

"Lång väg kvar"

Myo Min Tun vill i stället fokusera på att motverka den dagliga diskriminering som kan få katastrofala följder. Problemet har hamnat i blickfånget efter ett uppmärksammat självmord förra året.

Trakasserier på arbetsplatsen tros då ha bidragit till att en man tog sitt liv. Bland annat kunde nedsättande kommentarer från kollegor ses på hans sista Facebookinlägg. Den officiella utredningen frikände dock arbetsgivaren från ansvar och drog slutsatsen att mannen varit "mentalt svag".

– Vi har fortfarande en lång väg att vandra, säger Myo Min Tun med en suck.

När han skrev in sig som kandidat nämnde han inte sin sexuella läggning för sitt parti – men tycker att det är viktigt att komma ut offentligt.

– Jag vill inte ljuga för att få röster, säger han.

– Jag tror att om jag bara är hederlig och ärlig så kommer människor att stödja mig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning