Homosexuell förbundskapten upprörd efter möte med Sverigedemokraterna

Ylva Martinsen. Bild: TT

Damkronornas förbundskapten är ledsen och upprörd sedan hockeyförbundets ledning bjudit in Sverigedemokraterna.– Personligen så svider det här jättemycket i mina värderingar och i hjärtat, säger Ylva Martinsen till Expressen.

Sverigedemokraternas idrottspolitiska talesperson Angelika Bengtsson besökte ishockeyförbundet och fick träffa svensk hockeys högsta företrädare. I samband med mötet ställde ordförande Anders Larsson och generalsekreterare Tommy Boustedt upp på en bild med henne.

Mötet och bilden har lett till stark kritik inom ishockeyförbundet.

Ylva Martinsen, som är engagerad i HBTQ-frågor och öppet homosexuell, reagerar starkt.

"Många tankar"

– Mina barn skulle inte få existera om SD fick bestämma och jag skulle inte få vara gift med Helene som jag älskar mer än allt annat. Jag kan inte ens beskriva hur jag känner, säger Martinsen till Expressen.

– Jag är ledsen. Det är mycket tankar som flyger genom huvudet.

Även Anders Lundberg, spelarutvecklingsansvarig förbundet, är upprörd över bilden som har spridits i sociala medier. Det går emot ishockeyns mångfaldsarbete, tycker han.

– Vi jobbar varje dag och lägger ned själ och hjärta för att vi ska bli inkluderande, och att ishockeyn ska vara en idrott för alla så det här kommer som en riktig käftsmäll känner jag.

Inget ställningstagande

Anders Larsson förklarar att ishockeyförbundet för en dialog med flera riksdagspartier och konstaterar att det inte innebär ett politiskt ställningstagande.

Angelika Bengtsson tycker att de starka reaktionerna på mötet tyder på bristande sakkunskap.

– Jag och SD sitter med i riksdagen, vi ger pengar till Riksidrottsförbundet som sedermera ger pengar till hockeyförbundet. Det är patetiskt att man försöker göra det här till en politisk poäng, säger hon till Expressen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning