Homopar i julkalender för mycket för kyrkan

Konstnären Jenny Lucander fick en beställning på att göra en julkalender för församlingarna i huvudstadsregionen. Kalendern som är tryckt i 400 000 exemplar delas ut gratis till hushåll. Motivet i kalendern blev ändå inte riktigt enligt de ursprungliga planerna.

När Jenny Lucander arbetade med julkalendern publicerade hon på sitt Instagramkonto en skiss av kalendern. På bilden finns ett kyssande par.

– Det kyssande paret kunde vara ett androgynt par, men jag tror att folk tolkade som att det är ett homosexuellt par. När kalendern gavs ut var bilden ändrad så två människor stod mittemot varandra utan närkontakt och deras hud var ljusare. Då blev många upprörda och kontaktade kyrkan. Min skiss godkändes inte. I en så här stor arbetsgrupp fanns säkert de som skulle ha godkänt ursprungliga versionen, men när alla inte gjorde det så godkändes den inte, säger Lucander.

Eftersom församlingarna kontaktade Lucander utgick hon från att de är intresserade av hennes syn på mångfald, men att hon givetvis lyssnar på uppdragsgivaren när det är fråga om ett beställningsarbete. Lucander har tidigare varit med om att hennes förslag ändrats.

– Mer vågade förslag går inte igenom. Det är förvånande att ett mörkhyat homosexuellt par ska tolkas som vågat. Kyrkan ville ha en kalender som berättar om mångfald och en stadsbild med många olika människor. Kyrkan ville att bilden är öppen för tolkningar. I det här fallet tror jag inte att det handlar om medveten diskriminering. Det är en fråga om vad man ser som normen och vad som bryter mot normen.

Lucander tycker att det är synd att man inte är mer progressiv.

– Jag är inte kränkt eller upprörd över att bilden ändrades, men jag förstår att det finns folk som är det. Det viktiga är att vi för en diskussion om mångfald och tydligen var min syn lite mer anarkistisk än kyrkans. Jag upplever inte det som ett nederlag för mig.

Mirja Aukee-Peiponen är kommunikatör vid Esbo församling, som är en av Lucanders uppdragsgivare.

– Vi ville göra en mångkulturell kalender med olika personer och ha en bild som inte är så heteronormativ. Målet var en kalender med julens budskap. Vi funderade på semantiken i bilden och ville ha en bild där alla kan känna gemenskap. Det var många andra detaljer som ändrades i bilden. Vi diskuterade det kyssande paret. Vi ville lämna för en öppen tolkning där ett par är nära varandra och den som tittar får själv föreställa sig vad som händer, säger Aukee-Peiponen.

Enligt henne var ändringarna i bilden inte fråga om någon diskriminering från församlingarnas sida.

– Hälften av medlemmarna i vår arbetsgrupp skulle ha godkänt det ursprungliga förslaget, men det fanns de som tyckte att det fanns en påklistrad agenda. Vi ville inte ha en agenda i kalendern. Parets hudfärg blev ljusare eftersom vi ville få fram ansiktsdragen och den ändringen gjordes av Lucander. Huvudbudskapet i kalendern var Jesus budskap, tolerans och kärlek. Vi jobbar givetvis för en mångfald. Bland oss som jobbar hos finns representanter för många olika kulturer och sexuella minoriteter, säger Aukee-Peiponen.