Holm får skadestånd för radioreklam

Stefan Holm får skadestånd för radioreklam. Bild: Lehtikuva/Scanpix/JONAS EKSTRÖMER

– Det har varit jävligt jobbigt, säger Stefan Holm om domen som ger honom rätt till skadestånd.

Bensinbolaget St1 ska betala sammanlagt 200 000 kronor (21 000 euro) till Stefan Holm, sedan bolaget kopierat ett radioreferat om hans OS-guldhopp i Aten 2004 i ett reklaminslag.

Enligt domen från Solna tingsrätt ska St1 dessutom stå för Holms rättegångskostnader på knappt 440 000 kronor, rapporterar Expressen.

Reklamen sändes i flera radiokanaler under hösten 2014. I inslaget refereras till "Stefan Wong" i ett referat som är snarlikt det som sändes i Sveriges Radio under höjdhoppsfinalen i OS 2004.

"Sammanfattningsvis anser tingsrätten att bolaget genom utformningen av reklamen, berättarnas röster, namnvalet, den bildliga beskrivningen av vanor och egenheter samt anspelningen på bragden har identifierat Stefan Holm i sin reklam på sådant sätt att namn och bildlagen är tillämplig på tvisten och att bolaget gjort det för att dra nytta av Stefan Holms renommé", skriver tingsrätten enligt Expressen.

– Det var principiellt viktigt att få rätt. Inte bara för min egen skull, utan för andra som hamnar i samma situation. Hade de vunnit hade det betytt att det de gjorde var okej. Det har varit jävligt jobbigt, säger Holm till Expressen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning