Hollywood sörjer Chadwick Boseman – hyllas för banbrytande insatser som svart superhjälte

Chadwick Boseman blev 43 år. Bild: Robyn Beck/Lehtikuva-AFP

Black Panther-stjärnan Chadwick Boseman har avlidit i sviterna av cancer – 43 år gammal. Nu sörjs han av vänner, kollegor, fans och makthavare.

Förre amerikanske presidenten Barack Obama skriver på Instagram att skådespelaren kom till Vita huset på besök och prisar hans insatser och förmåga att inspirera.

"Att vara ung, begåvad och svart. Att använda sin kraft och ge barn en hjälte att se upp till – och allt det medan han var sjuk", skriver Obama.

Presidentkandidaten Joe Biden skriver på Twitter att Boseman "inspirerade generationer och visade att de kan bli allt de vill – till och med superhjältar. Vicepresidentkandidaten Kamala Harris kallar Chadwick Boseman sin vän och beskriver honom som briljant, vänlig, bildad och ödmjuk.

"Han lämnade oss för tidigt, men hans liv gjorde skillnad", skriver hon på Twitter.

"Det här är ett förkrossande slag", skriver regissören Jordan Peele.

"Vilken vänlig, begåvad själ. Han visade all den där storheten mellan operationer och cellgiftsbehandlingar. Modet, styrkan och kraften som krävs för att göra det. Det är så värdighet ser ut", skriver Oprah Winfrey.

Hyllas av motspelare

Skådespelaren Viola Davis, som spelade mot honom i dramat Ma Rainey's black bottom, som ännu inte fått premiär, skriver att det var en ära att få arbeta med Boseman och att lära känna honom.

"Chadwick, inga ord kan beskriva hur förkrossande det känns att förlora dig. Din talang, ditt väsen, ditt hjärta, din äkthet", skriver hon på Twitter.

Avengers-kollegan Chris Evans, som spelat Captain America i superhjältefilmerna:

"En verkligt originell person. Han var en djupt hängiven och konstant nyfiken konstnär. Han hade så mycket fantastiskt kvar att skapa. Jag är oändligt tacksam för vår vänskap", skriver han på Twitter.

Hulken-skådespelaren Mark Ruffalo kallar Boseman kung.

"Vilken man, och vilken enorm talang. Min bror, du var en av de största genom tiderna och din storhet hade bara börjat", skriver han.

"Går som en kung"

Även filmproducenten och Marvel-chefen Kevin Feige lyfter skådespelaren till skyarna.

– Varje gång han kom till inspelningen utstrålade han karisma och glädje, och varje gång han dök upp på vita duken skapade han något verkligt oförglömlig, säger han till Hollywood Reporter.

Chadwick Boseman hyllas också för sina banbrytande insatser som svart superhjälte i en stor succéfilm, vilket anses ha haft stor betydelse för svarta i Hollywood, och i hela USA.

Den främsta amerikanska medborgarrättsorganisationen NAACP säger i ett uttalande att skådespelaren "visat oss hur man övervinner motgångar med elegans" och "hur man går som en kung, utan att förlora kontakten med vanliga människor".

Martin Luther King III, son till den kände medborgarrättskämpen, säger att Boseman "var en superhjälte för många."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning