Holland slutar aldrig blomma

TULPANFROSSA. Turister poserar framför tulpanhavet på Keukenhof. Bild: Annika Goldhammer

Tulpanblomningen i Holland är ett av världens mest kända vårtecken. Men det är lätt att drabbas av tulpanfeber i Holland även så här års.

CENTRALT. Tulpanplantering framför centralstationen i Amsterdam Bild: Annika Goldhammer

Att resa till Holland på våren är en svårslagen upplevelse för tulpanälskare. Då spricker fälten i blomregionen Bollenstreek, en dryg timme utanför Amsterdam, upp i regnbågens alla färger. I april firas den traditionsenliga tulpanfestivalen runtom i Amsterdam, samtidigt som Keukenhof, världens största blomutställning, lockar hundratusentals besökare från hela världen.

Holländarna har länge haft en särskild fäbless för tulpaner. Det började redan i slutet av 1500-talet, när de första tulpanlökarna importerades från det Osmanska riket. Under 1600-talet blev tulpaner en lyxvara och statussymbol. Tulpanpriserna steg i rasande fart och 1636 startades en börs för tulpanhandeln i Holland. Sorten Semper Augustus var särskilt åtråvärd och kunde kosta mer än dubbelt så mycket som ett kanalhus i centrala Amsterdam. När tulpansuget var som störst såldes 40 lökar för 100 000 floriner, vilket motsvarade tio årslöner på den tiden. Holland hade drabbats av tulpanfeber – en period som skildras i filmen Tulpanfeber med svenska Alicia Vikander i huvudrollen.

Tulpanhysterin blev dock inte särskilt långvarig. 1637 kraschade marknaden, vilket brukar beskrivas som världens första börskrasch.

SÅLD! FloraHolland i Aalsmer är världens största blomauktion. Bild: Annika Goldhammer

I dag säljs tulpaner fortfarande på auktion i Holland, men under mer kontrollerade former. Majoriteten av handeln sker på Royal Flora Holland i Aalsmeer, världens största blomauktion. Här klubbas 21 miljoner blommor dagligen. Auktionen är öppen för besökare, men du måste komma tidigt – gärna redan klockan 7 – för att få den bästa upplevelsen. Klockan 10 är dagens handel över och många av blommorna redan på väg till sina köpare runtom i världen.

PLOCKA SJÄLV. På Annemiekes Pluktuin i Holland får besökarna plocka sina egna tulpaner. Bild: Annika Goldhammer

TULPANHAV. Varje år fylls fälten i Holland av blommande tulpaner. Bild: Annika Goldhammer

Inte långt från Aalsmer ligger Annemieke's Pluktuin, Hollands första tulpanodling där besökarna kan plocka sina egna blommor.

– Det är så roligt att se glädjen hos besökare som plockar en tulpan för första gången. Att stå mitt i tulpanfälten och känna doften är en helt annan sak än att få en färdig bukett, säger Annemieke de Haan, som driver plantagen tillsammans med sin man.

Hon jobbade tidigare som terapeut och låter numera unga med psykiska och sociala problem arbetsträna på plantagen.

– Det började med att jag funderade över vad som är viktigt för mig i livet och jag kom fram till att det inte var att tjäna pengar. Nu har det här blivit ett riktigt feel good-projekt.

Annemieke värnar även om miljön och odlar ekologiskt, något som fortfarande är ovanligt i blomindustrin. När tulpanerna vissnat i mitten av maj tar sommarblommorna över, vilket gör att besökarna kan komponera egna buketter ända till september.

I oktober tar planteringen av nästa års tulpanlökar vid, och i januari varje år firas Nationella Tulpandagen i Holland. Däremellan kan blomälskare besöka museer med målningar inspirerade av tulpanfebern, lära sig mer om tulpaner på Amsterdams tulpanmuseum och besöka Amsterdams flytande blomstermarknad.

Med andra ord: Holland slutar aldrig att blomma.

Canal House. Fyrstjärnigt boutiquehotell i ett klassiskt kanalhus i Amsterdam. Hotellets innergård är en stilla och grön retreat och i lobbyn finns travar med trädgårdsböcker. Dubbelrum från 221 euro inklusive frukost.

Villa Augustus. Hotell och restaurang omgivet av en stor trädgård med citronträd, grönsaksodlingar och medelhavsväxter. Flera av rummen har direktaccess till trädgården. En grön dröm belägen i Dordrecht, en kvarts tågresa från Rotterdam. Dubbelrum från 125 euro. www.villa-augustus.nl

Clink Noord. Modernt vandrarhem i ett före detta laboratorium i stadsdelen Noord i Amsterdam. Här finns både sovsalar och dubbelrum med egna badrum. Rummen är dock lyhörda, så ta med öronproppar om du är ljudkänslig. Dubbelrum från 80 euro. www.clinkhostels.com

Royal Flora Holland. Världens största blomauktion och centrum för den internationella blomsterhandeln. Kom tidigt (gärna redan kl 7) för att uppleva all action. Royal Flora Holland ligger i Aalsmeer, inte långt från Schipholflygplatsen. www.royalfloraholland.com

Tulpanmuseet. Ett måste för tulpanälskare. I det här lilla museet i Amsterdamstadsdelen Jordaan berättas allt om tulpanen och vad som låg bakom tulpanfebern på 1600-talet. Här finns också en butik med allsköns lökar och tulpanrelaterade souvenirer.

Annemieke's Pluktuin. Ekologisk självplock av tulpaner på våren och andra blommor fram till september. Ligger på vägen mellan Hillegom och Bennebroek söder om Haarlem. www.annemiekespluktuin.nl

Cromhouthuis. Historiskt kanalhus som var hem till den förmögna Cromhoutfamiljen på 1600-talet. Här visas deras privata konstsamling, men bäst är museikaféet och butiken. De har bägge inretts av The Wunderkammer, en duo som har utsetts till världens bästa florister. I butiken säljs blomsterarrangemang, växtaffischer och annat botaniskt. I kaféet serveras holländska bakverk och smörgåsar inspirerade av The Golden Age. Här finns också en fin innergård inspirerad av stadens historiska trädgårdar.

Rijksmuseum. Riksmuseet I Amsterdam lockar inte bara med en av världens bästa samlingar av nederländsk konst (med Rembrandts Nattvakten i spetsen), här finns också en fin museiträdgård med färgglada blommor och en fontän som besökarna kan gömma sig i.

Frans Hals Museum. Konstmuseum i Haarlem med världens största Frans Hals-samling. Här visas även målningar av andra kända 1600-talskonstnärer och varje vår blommar museet ut i en Ѓhflower powerЃh-utställning där moderna konstnärer och florister skapar levande konst inspirerad av tulpanfebereran.

Keukenhof. Världens största blomutställning. Här blommar över 7 miljoner tulpaner på 32 hektar varje år. Här finns också en historisk trädgård med några av världens äldsta tulpansorter. 2018 års utställning håller öppet 22 mars–13 maj. keukenhof.nl

Vork & Mes. Modern gourmetrestaurang i en spektakulär, arkitektritad byggnad omgiven av skog och sjö i Hoofdorp, mellan Haarlem och Amsterdam. Här förvandlas säsongens grönsaker, de flesta odlade i den egna trädgården, till sofistikerade och instagramvänliga rätter dekorerade med färska blommor. En trerättersmeny kostar 35 euro.

Jopen. Hantverksbryggeri i en vacker gammal kyrka mitt i Haarlem. Här görs öl efter uråldriga recept, det äldsta från 1407. Boka en guidad provning eller smaka dig fram på egen hand i baren eller restaurangen. Kommer du på våren kan du även testa bryggeriets tulpanöl som bryggs under en begränsad tid varje år. www.jopenkerk.nl

Café de Ceuvel. Kafé och restaurang byggda av återvunnet material. Hela stället genomsyras av ett cirkulärt miljötänk. I kaféet serveras bland annat en vegetarisk algburgare. Stället ligger lite avsides i ett ruffigt område i Noord men är väl värt ett besök för den som vill uppleva det progressiva, hållbara Amsterdam. deceuvel.nl

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning