Senatstorget fylldes av traktorer

Bild: Niklas Tallqvist

Senatstorget i Helsingfors är nu fullt av traktorer, meddelar polisen. Traktorer parkeras på gatorna runt torget. Enligt polisen finns det minst 300 traktorer vid torget, men de kan bli fler.

SLC:s ordförande Holger Falck åkte först i raden av traktorer som körde in till Helsingfors från Söderkulla i Sibbo på fredagsförmiddagen.

– Vi var närmare hundra traktorer som var på väg från Söderkulla till demonstrationen och jag hade glädjen att köra den första av dem, säger Falck till FNB efter färden till Senatstorget.

– Jag måste säga att det stödet vi fick av dem som var samlade längs med vägarna och trafikanterna när de hejade på oss så värmde, säger han.

Enligt honom var ingen sur och missnöjd eller visade knytnävar, även om traktorerna störde trafiken en aning.

– Vi väntar att statsmakten när det gäller både det här landet, men också EU på något sätt börjar verka så att vi har möjlighet att fortsätta idka vår näring, säger han.

Själva demonstrationen har gått lugnt till, men traktormarscherna har förorsakat köer vid huvudlederna, det vill säga Mannerheimvägen och Österleden.

–  Det har blivit små köer, men trafiken har löpt oväntat bra. För det kan vi tacka bilisterna och de som har varit på väg till jobbet, säger Jukka Matilainen på Helsingforspolisen.

– Många har uppenbarligen lämnat bilen hemma och kommit med kollektivtrafiken eller på andra sätt eftersom det inte har uppstått någon större rusning, säger Matilainen.

Marschdeltagarna samlades vid fem olika punkter utanför Helsingfors i morse och inledde resan in mot centrum strax efter klockan åtta. De möts vid Senatstorget där de demonstrerar klockan 11–14.

Under förmiddagen fylldes sociala medier med reaktioner från traktormarschen. SFP:s riksdagsledamot Mats Nylund deltog själv i marschen och fick besök i hytten av partiordförande Carl Haglund.

På byggnadskontoret spekulerade man om det här var ett bevis för tesen om att största delen av helsingforsarna på riktigt kommer från landet.

Johan Åberg, verksamhetsledare för SLC, delade en video med bullriga bönder från demonstrationens mittpunkt på Senatstorget.

Också Vänsterförbundets riksdagsledamot Li Andersson var ut och åkte traktor i morse.

Ungefär 300 traktorer och 2 000 jordbrukare väntas delta i protesten. Enligt svenska lantbruksproducenterna SLC väntas ett hundratal jordbrukare varav omkring 80 med traktor delta i demonstrationen från SLC Nyland. Österbottens svenska producentförbund ÖSP uppger att närmare 60 jordbrukare från Österbotten deltar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning