Höken hjälpte henne genom sorgen

Ständigt saknad. Helen Macdonalds älskade hök Mabel är borta men hann skänka sin ägarinna glädje och tröst. Bild: Tor Wennström

Utan Mabel hade Helen Macdonald inte överlevt sorgen efter en älskad far. – Mabel var höken i mitt liv, säger Helen Macdonald apropå sin partner.

Höken var en eld som förtärde smärtan inom mig, skriver poeten, historikern och författaren Helen Macdonald i sin hyllade bok H som i hök. Men hon konstaterar också att det var en villfarelse att tro att hon skulle kunna fly döden på Mabels tvärstrimmiga vingar.

Vad tänker du på när du tänker på Mabel?

– På att jag tack vare Mabel insåg hur hårfin gränsen mellan liv och död. Vi kan vara borta vilken minut som helst.

Helen Macdonalds älskade pappa lärde henne att jaga med rovfåglar redan när hon var ett barn. Efter faderns plötsligt död ville dottern inget annat än isolera sig, en känsla hon delar med många andra som upplevt svåra förluster. När den första chocken hade lagt sig köpte hon en hök, döpte henne till Mabel och började träna sin blodtörstiga älskling.

– Falkenering är en originell form av sorgbearbetning och inget jag rekommenderar, säger Helen Macdonald glatt.

Tänkte du någonsin på att välja en man i stället för en hök?

– Jo, jag försökte mig på en relation men eftersom jag var galen av sorg sjappade mannen rätt snabbt. Jag förstår honom, hade vi fortsatt hade förhållandet blivit förödande för oss båda.

– Jag visste hur man tämjer hökar men inte hur man vårdar en relation.

Historien om Helen och Mabel är berättelsen om att träna och tämja en rovfågel, om att lära känna den och om att våga släppa den fri och lita på att den återkommer. De två umgås med varandra dygnet runt – ute på den vidöppna engelska landsbygden och hemma i lägenheten. Helen Macdonald vänjer sig vid att ständigt ha fickorna fulla av döda kycklingar, som behövs som lockbeten under inskolningsprocessen.

Jag är inte Helen längre. Jag är kvinnan med höken, noterar hon.

Parallellt med skildringen av Helens och Mabels liv löper berättelsen om författaren T.H. White som försökte utmana sig själv genom att tämja en duvhök. Men i motsats till Helen Macdonald var White rädd för sin hök – när höken Gos äntligen kom flygande mot honom ryggade han undan.

– Stackars T.H. White hade förmodligen hatat mig, utbrister Helen Macdonald och konstaterar att White är ett utmärkt exempel på en misslyckad falkenerare.

– White såg höken som sin spegelbild och bekämpade den på samma sätt som han bekämpade sig själv.

Tortyr?

I länder som Finland och Sverige är falkenering förbjudet och ansett som tortyr. Helen Macdonald har förståelse för synpunkten och försvarar inte inkompetenta falkenerare som White.

– Men jag vill ändå framhäva att falkenering handlar om tillit. Och om fågeln är olycklig flyger den i väg, vilket Whites hök gjorde.

Urbaniseringen av duvhökar ser hon som en positiv utveckling. I städer som Berlin, Stockholm och Helsingfors ökar i dag antalet duvhökar, delvis tack vare att det i städerna finns föda i form av kaniner och möss.

– Duvhöken lever mer skyddat i staden än ute på landsbygden och det är fantastiskt att konfronteras med naturen när man befinner sig i city. Tänk att titta ut genom fönstret och få se en hök kalasa på en duva!

Den häckande duvhöken på Simstadion har fått mycket uppmärksamhet och Helen Macdonald säger att hon brinner av längtan att få se den.

Finska och svenska hökar har ett gott rykte i Storbritannien. På 1960- och 1970-talen importerades flera nordiska hökar som rotade sig väl.

– De brittiska falkenerarna trodde att de finska hökarna var förföljda och de ville skydda dem, berättar Macdonald.

– Dessutom är finska hökar stora och falkenering är en manlig sport. Män tenderar att föredra det stora framför det lilla.

Men Mabel är i borta. Hon avled hastigt av en luftburen sjukdom och Helen Macdonald säger att hon saknar sin hök varje dag.

– Jag grät floder när Mabel dog men det var inte en komplicerad förlust.

I dag har Helen Macdonald fullt upp och hinner inte ägna sig åt falkenering. På gång just nu är en artikel om flyttfåglar för New York Times men någon gång i framtiden tänker hon sig åter ett liv med en hök.

Helen Macdonalds bok H som i hök är utgiven på svenska av Brombergs. Den finskspråkiga utgåvan, H niin kuin haukka, är utgiven av Gummerus. Macdonald uppträder på Helsinki Lit klockan 15 på lördag.

Falkenering, eller falkjakt, innebär att man tämjer en rovfågel, vanligtvis en falk, hök eller örn, och tränar den att jaga åt sin förare. Detta var förr en populär sport bland adel och kungligheter och länge förbjuden för ofrälse att utöva. Sporten uppstod i Babylon.

Unesco listade 2012 falkenering som en del av mänsklighetens kulturarv.

I Finland och Sverige är falkenering förbjudet. I Storbritannien är falkenering tillåtet.

Helsinki Lit inleds i dag

Litteraturfestivalen inleds i dag med öppningstal av Philip Teir och Sofi Oksanen.

Masha Gessen, Tore Renberg, Rosa Liksom, Mark Levengood, Jonas Hassen Khemiri och Riikka Pulkkinen uppträder i dag.

Tommi Kinnunen, Katri Lipson, Hannu Väisänen, Hanna Saarikoski, Sadie Jones, Juha Itkonen, Sara Stridsberg, Claes Andersson, Helen Macdonald, Sirpa Kähkönen och Mark Levengood uppträder på lördag.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning