HOK-Elantos Månsson om Delikatessen: Folk köper dyr mat i skrytsyfte

Björn Månsson som sitter med i HOK-Elantos förvaltningsråd lovar arbeta för att Delikatessens sortiment och servicenivå inte försämras efter försäljningen till S-gruppen. Själv brukar han inte handla på Delikatessen eftersom han inte har råd. Månsson tycker att vissa människor handlar på Delikatessen för att kunna skryta med det. Bild: Jenny Bäck

Stadsfullmäktigeledamoten i Helsingfors, Björn Månsson, (SFP) som sitter med i HOK-Elantos förvaltningsråd, försvarar S-gruppens köp av Delikatessen.

Björn Månsson ger sig in i den eldfängda debatten om Stockmanns beslut att sälja matavdelningen Delikatessen till S-gruppen. HOK-Elanto är S-gruppens största regionhandelslag.

På Facebook förundrar sig Månsson över att S-gruppen nu utpekas som boven i sammanhanget när det är Stockmann som inte har fått Delikatessen att löna sig.

– Själv har jag förresten aldrig förstått varför dyra livsmedel är så attraktiva utom om man lite vill skryta, förstås, skriver Månsson och låter vidare förstå att det uppenbarligen är en statusfråga att kalla Delikatessen sin närbutik.

Månssons inlägg om att folk skulle handla på Stockmann i skrytsyfte stötte genast på mothugg. Tidigare fullmäktigeledamoten och partikamraten i Helsingfors, Birgitta Dahlberg skriver:

– När jag äter, äter jag. Det har inget med skryt att göra. När jag bjuder på middag lägger jag inte köpkvittot på damasten.

HBL ringer upp Björn Månsson som utvecklar sitt resonemang:

– Det grämer mig att man pekar finger åt S-gruppen när det är Stockmann och dess kunder som har gjort att det gick på det här viset.

Månsson brukar inte själv handla på Delikatessen.

– Jag har bara några gånger besökt stället och himlat mig över priserna.

Men trots att Månsson själv inte frekventerar Delikatessen, tänker han göra sitt yttersta för att mataffärens omfattande sortiment ska bestå.

– Jag kommer att ta upp frågan i HOK-Elantos förvaltningsråd. Vi måste se till att Delikatessen blir ett flaggskepp för S-gruppen. Det finns konsumenter som har råd att välja och vraka och som vill ha service över disk. De som är vana vid Delikatessens servicenivå ska inte bli besvikna, lovar Månsson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning