HOK-Elanto stänger alla sina restauranger

Andelslaget placerar om alla sina cirka 800 restaurangarbetare i olika uppdrag vid S-gruppens mataffärer. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Coronaepidemin har lett till att efterfrågan på mat nästan fullständigt flyttat från restauranger till hemmen. Därför stänger andelslaget sina restauranger och placerar om personalen till matbutikerna i stället.

Andelslaget HOK-Elantos 82 restauranger stänger sina dörrar tills vidare. Gruppen äger bland annat falafelkedjan Fafa's, hamburgarrestaurangerna Chico's och kafékedjan Coffee House. Personalen som normalt jobbar på restaurangerna ska i stället jobba i anslutning till S-gruppens mataffärer.

"I den här fullständigt exceptionella situationen anser vi att vi på bästa sätt kan betjäna våra kunder genom att försäkra att deras grundläggande behov, det vill säga matförsörjningen, uppfylls", säger vd Veli-Matti Liimatainen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Andelslaget placerar om alla sina cirka 800 restaurangarbetare i olika uppdrag vid S-gruppens mataffärer. Bland andra Prisma och S-market hör till gruppen.

Under coronaepidemin har efterfrågan på mat på restaurangerna sjunkit drastiskt medan mataffärerna har haft svårigheter att lasta av leveranser och fylla på hyllorna. Butikerna behöver också extra personal inom kundtjänsten. Under epidemin har näthandeln av matvaror dessutom ökat kraftigt.

"För att säkerställa personalens ork behöver vi mera personal då arbetsbördan ökar", säger Liimatainen.

Flera europeiska länder har begränsat kafé- och restaurangverksamheten.

Artikeln uppdateras.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning