Höj flyktingkvoten

Bild: Antti Aimo-Koivisto

Finland borde följa Sveriges exempel och ta emot fler kvotflyktingar.

När inrikesminister Paula Risikko (Saml) fick frågan om fler kvotflyktingar vid veckans frågestund i riksdagen kom hon med ett märkligt svar. Risikko hävdade att vi inte kan höja kvoten nu för att läget med tidigare asylansökningar inte är under kontroll.

Kvotflyktingar har redan flyktingstatus. Människosmugglare kan inte sko sig på dem. Det har också många ministrar konstaterat. Dessutom hänvisade Risikko till att vi inte vet vad som kommer att hända i Turkiet och Afrika.

Nästa år är vår kvot 750. År 2014 och 2015 var den 1 050 per år på grund av kriget i Syrien.

Sverige har höjt sin kvot från 1 900 i år till 3 400 nästa år och 5 000 år 2018. Ändå tog Sverige emot väldigt mycket spontanflyktingar.

Norge har ett annat system och tar under tre år från 2015 emot totalt 8 000 kvotflyktingar vilket innebär 3 000 nästa år.

Vi kan inte gömma oss bakom EU. Det är moraliskt ohållbart att argumentera att vi inte ska framstå som mer lockande. Vi måste bära vårt ansvar.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning