Högt ställda förväntningar på Apple

Bild: EPA/JOEL CARRETT

Mobil- och elektronikjätten Apple hör till de fler än 150 tungviktare på Wall Street som i veckan rapporterar kvartalssiffror. Förväntningarna är högt ställda.

Nu är det dags för Apple, som kan skryta med att vara världens största icke-statliga bolag, att redovisa hur det gick i kvartalet som avslutades med julhandeln. Kvartalsrapporten kommer sedan tillverkaren av Iphone och Ipad i oktober i fjol, för första gången på 15 år, summerade ett räkenskapsår med lägre försäljning än föregående år.

Vinsten pressad

Men under fjolårets sista kvartal, det första kvartalet i Apples brutna räkenskapsår, väntas det dock ha vänt uppåt igen. Analytiker räknar i snitt med att Iphoneförsäljningen ökade till 78 miljoner sålda lurar under kvartalet, mot 75 miljoner ett år tidigare. Och omsättningen väntas ha ökat till 77,4 miljarder dollar från 75,9 miljarder ett år tidigare.

Vinsten antas dock ha pressats nedåt av högre produktionskostnader, för att landa på 3:22 dollar per aktie, mot 3:28 dollar per aktie ett år tidigare.

Rapporten kommer sent i kväll, efter det att börshandeln på Wall Street avslutats för dagen. Den följer på några veckors kurslyft på drygt 5 procent hittills i år för Apple-aktien, som därmed har gått lite bättre än marknaden i övrigt.

Med lyftet i år har Apple-aktien gått upp med 35 procent på åtta månader.

Pressade att leverera

Vid sidan av Apple kommer i veckan drygt 150 andra rapporter från tungviktare på Wall street i veckan. Rapporterna kommer sedan omkring 170 av S&P500-bolagen för fjärde kvartalet 2016 rapporterat vinstlyft på i snitt 4,4 procent jämfört med året före.

De starka rapporterna har, vid sidan av förhoppningar av positiva effekter av USA:s nytillträdde president Donald Trumps avregleringar och satsningar, bidragit till att lyfta börsindex till historiskt höga nivåer, bland annat med Dow Jones industriindex över 20 000 punkter för första gången.

Börslyftet sätter press på bolagen att leverera, med aktierna i S&P500-index just nu värderade till 21 gånger vinsten. Det kan jämföras med värderingar på i snitt 14 gånger vinsten för fem år sedan.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03