Högt i trä har medvind – 14 våningar i Joensuu

Högst i Finland. Ett fjorton våningars trähus med studentbostäder i Joensuu väntar på bygglov, och byggstarten är planerad till augusti. Bild: Nn

Bergen, Vancouver och Stockholm men också Joensuu. Höga hus i trä är fortfarande spektakulära men inte längre alldeles ovanliga.

Treet i Bergen förlorar sin titel "världens högsta trähus" i slutet av sommaren när den nya värstingen, ett 18 våningar högt trähus i Vancouver i Kanada färdigställs. Byggnaden står i princip färdig men arbetena med detaljer och interiör pågår ytterligare några månader. Det är fråga om studentbostäder i ett 53 meter högt trähus, som alltså klår Treet med ett par meter.

Om studentbostäder handlar också det genom tiderna högsta trähusbygget i Finland, 14 våningar som ska byggas på Penttilänkulma i Joensuu där man väntar otåligt på bygglovet.

Huset når en höjd på omkring 45 meter och det uppförs enligt en annan teknik än Treet. I Joensuu går konstruktionen helt i trä och uppförs i Kerto-limbalkar med mycket stark styvhet som räcker för att stabilisera huset. Kerto är ett registrerat varumärke som tillhör finländska Metsäwood.

– Behandlingen av bygglovet har tyvärr dragit ut på tiden. Men om det beviljas i slutet av juni är vi redo att starta i augusti. Då står huset färdigt i slutet av 2018, säger byggchefen på Joensuun Elli, Vesa Vapanen. Joensuun Elli är byggherre för studentbostäder i Joensuu.

Enligt Vapanen hoppades man på bygglov redan tidigare i våras. Då skulle de 720 nya studentbostäderna ha varit klara inför höstterminen 2018 när campus i Nyslott flyttar till Joensuu.

Bygget i Joensuu tar klart ledningen som det högsta trähuset i Finland, men ett nytt projekt i Esbo förlorar med bara två våningar. Studentbostadsstiftelsen Hoas låter bygga ett 12 våningar högt trähus i Hagalund.

Världens högsta åter till Norge

Men i Norge har man inte en tanke på att avstå från titeln "världens högsta trähus".

– Vi är i gång med ett 18 våningar och drygt 80 meter högt trähus i Brumunddal norr om Oslo. Som det nu ser ut kommer byggarbetena i gång i höst, säger vd Rune Abrahamsen på Moelven Limträ. Abrahamsen var med om starten av Treet och är eld och lågor inför projektet i Brumunddal. Där ska man uppföra en träbyggnad, Mjöstornet som blir en mix av kontor, hotell och boende överst.

Ambitionsnivån är hög, bakom projektet står den norske investeraren Arthur Buchardt som byggde det nya Clarionhotellet på Busholmen. Mjöstornet blir en konstruktion av limträ, massivt trä och finländska Kertobalkar.

– Detta är ett svar på det "gröna skiftet" och ett bevis på att trä är ett material som kan utmana traditionella lösningar även på höjden. Trä möjliggör dessutom klimatriktigt byggande bara man tänker tillräckligt offensivt, säger Buchardt.

Men Sverige bygger ännu högre

Sverige, som länge varit en nordisk föregångare i att bygga högt i trä, har inte tappat stinget, och till exempel planerar man nu ett landmärke i Skellefteå i Norrland. Byggnaden blir både kommunalt kulturhus och hotell, och når enligt planerna 19 våningar med en skybar överst. Och i Bålsta utanför Stockholm har man reserverat en tomt för ett 17 våningar högt trähus.

Högst i Norden blir ändå trähuset som ska uppföras i Bromma i Stockholm i samband med att HSB firar 100-årsjubileum 2023. Svenska byggherren HSB hör till de största, och stort är också jubileumsprojektet.

– Vi har visserligen gått ned från ursprungliga planerade 34 våningar till 26 bland annat för att det helt enkelt är det högsta tillåtna, säger arkitekten Ola Jonsson på byrån C.F. Møller som arbetar på projektet tillsammans med byrån Dinelljohansson.

Jonsson beskriver trähuset som en hybrid där man ska kombinera massivt trä och limträbalkar med material som betong eller stål eller både och, i en strävan att nå bästa möjliga klimatsmarta resultat.

– Forskningsarbetet kring olika alternativa kombinationer av material fortsätter. Det är lite som att testa nya innovationer när man utvecklar nya bilar, säger Jonsson och tillägger att man inte bygger högt i trä för att slå diverse rekord utan för att trä har obestridliga ekologiska egenskaper.

– Och det är klart, framtiden är att man bygger mycket i trä och lite i betong.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning