Högt deltagande i ungerskt val – Orbán väntas få förnyat förtroende

Ungerns premiärminister Viktor Orbán lägger sin röst vid en vallokal i huvudstaden Budapest. Bild: Lehtikuva/AFP/Attila Kisbenedek

Valdeltagandet i det ungerska valet ser ut att bli högt. Det bedöms påverka den sittande premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz.

– Högt valdeltagande betyder förmodligen färre mandat för Fidesz än under förra mandatperioden, säger Peter Kreko vid tankesmedjan Political Capital till Reuters.

Valdeltagandet var drygt 68 procent en halvtimme innan vallokalerna stängde. Resultatet i parlamentsvalet väntades senare under söndagskvällen.

Viktor Orbán och Fidesz spås få förnyat förtroende i valet, som dominerats av invandring och korruptionsanklagelser.

Splittrad opposition

Oppositionen, som är splittrad, kommer att ha svårt att få tillräckligt stöd för att på riktigt kunna utmana Orbán, som har stöd av cirka två miljoner ungrare, runt en fjärdedel av landets röstberättigade befolkning.

Men det är troligt att han förlorar den majoritet som han har haft i parlamentet sedan valet 2014, säger Csaba Toth, chefsstrateg på den lokala tankesmedjan Republikon Institute, till Reuters. Han tror att väljare kan vara mer villiga att rösta utanför sina ideologiska preferenser och enas runt de kandidater som faktiskt kan vinna.

– Väljarna kanske kan göra det som de politiska partierna har misslyckats med, alltså att rösta på de kandidater som har bäst chans att vinna.

Frågor som avgör

Så många som 46 procent av ungrarna vill byta regering jämfört med 40 procent som vill ha kvar Orbán, enligt en färsk undersökning från tankesmedjan Zaveecz Research. Resterande 14 procent uppgav att de var osäkra.

Fidesz kampanj har fått skarp kritik både i Ungern och internationellt. Orbán har ofta valt att fokusera på yttre fiender som invandring, EU:s inflytande och miljardären George Soros, som anklagas bland annat för att försöka att styra valet.

Ungerns andra största parti, högerextrema Jobbik, spås få runt 20 procent av rösterna. I sin kampanj har partiet valt att tona ner sin främlingsfientliga retorik för att i stället fokusera på korruption.

Ändrad grundlag

På lokal nivå har mindre oppositionspartier lyckats ena sig bakom en kandidat och då vunnit platser över Fidesz. Men det är osannolikt att oppositionen lyckas göra det även på nationell nivå.

– Och även om de skulle göra det så har konstitutionen ändrats flera gånger och valkretsar ritats om vilket ytterligare missgynnar oppositionen, säger Anamaria Dutceac Segesten, vice föreståndare för Centrum för Europastudier vid Lunds universitet.

Det mest troliga resultatet av dagens val är att Fidesz vinner men att de inte kommer ha den majoritet som krävs för att ändra i grundlagen, anser hon.

Ungerska parlamentet har i dag 199 platser. 106 ledamöter väljs lokalt genom enkel majoritet. Resterande 93 platser tillsätts genom en nationell lista. Valsystemet gynnar de större partierna eftersom en lokalt valt politiker kan skicka vidare de röster hen inte behövde till en nationell kandidat.

I valet 2014 vann Fidesz 96 distrikt och 45 procent av de nationellt fördelade platserna. Men vid ett fyllnadsval 2015, som utlystes efter att två Fidesz-politiker hoppat av, förlorade partiet båda platserna och därmed också sin absoluta majoritet i parlamentet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning