100 000 måste evakueras – vulkanutbrott på Bali kan inträffa när som helst

Varningsnivån höjs till den högsta för vulkanen Agung på indonesiska Bali och evakueringszonen har utökats. Tusentals resenärer är strandade sedan öns internationella flygplats nu stängs.

Hotet för att vulkanen Agung ska ha ett utbrott anses nu vara överhängande. Indonesiska myndigheter meddelade under måndagsmorgonen finsk tid att 100 000 personer måste evakueras från området.

En talesman för Indonesiens räddningsmyndigheter säger att det är lava på väg upp i vulkanen.

– Den kommer säkerligen att rinna över ut på bergssidorna, säger talesmannen Sutopo Purwo Nugroho enligt AP.

Vulkanen fotograferad från Datah i Karangasem på Bali. Bild: EPA/MADE NAGI

Rök och aska kastas upp ur vulkanen Agung sedan i tisdags och sprids in över grannön Lombok. Den mindre internationella flygplatsen på Lombok har tvingats stänga och nu meddelar myndigheterna att även den internationella flygplatsen på Bali kommer att hålla stängt i minst ett dygn. Flygplatsen kan komma att öppna igen under tisdagen sedan situationen har utvärderats, uppger myndigheterna.

Hundratals flyg har ställts in och tiotusentals resenärer påverkas. Enligt transportmyndigheten har 100 bussar skickats till Balis flygplats och till öns färjeterminaler för att hjälpa strandade resenärer.

Varningsnivån höjs från en trea till en fyra på grund av den "överhängande risken för en katastrof", enligt myndigheten.

Utökad evakuering

Boende inom tio kilometers radie från vulkanen uppmanas att omedelbart evakuera. Omkring 40 000 människor har redan lämnat sina hem, men tiotusentals boende finns fortfarande kvar i området.

Den nationella katastrofmyndighetens talesperson, Sutopo Purwo Nugroho, uppmanar människor att hålla sig lugna.

– Vi har utökat evakueringszonen så att antalet människor som ska evakueras har ökat, men vi har ännu inte den senaste informationen, säger han.

– Det viktigaste är att följa instruktionerna och behålla lugnet.

Varnar för lerfloder

"Grå aska och svaga smällar kan höras 12 kilometer från vulkanens topp. Eldsflammor syntes under natten, vilket tyder på att ett potentiellt utbrott skulle kunna ske när som helst", uppger landets katastrofmyndighet i ett uttalande.

Människor varnas för lerfloder, så kallade "lahar", som väntas öka vid ett utbrott, skriver Sutopo Purwo Nugroho på Twitter.

En potentiellt dödlig blandning av lera, surt vatten och stenbumlingar har redan rasat nerför vulkanen på flera platser.

Över 1 000 människor omkom i vulkanen Agungs senaste större utbrott, 1963.

Enligt Utrikesministeriet befinner sig 367 finländare på Bali, skriver Yle. Men alla resenärer gör inte en officiell reseanmälan, det betyder att det troligtvis finns ännu fler finländare i området.

En av finländarna på Bali är Jonas Lindström, som är på dyksemester. Han bodde i Tulamben, tolv kilometer från kartan.

– På söndagsmorgonen när vi skulle gå och äta frukost möttes vi av en häftig syn, skriver Lindström, och bifogar en bild av massiva rökmoln som vulkanen spyr ut.

Bild: Läsarbild/Jonas Lindström

Enligt Lindström är ortsbefolkningen lugn, men väldigt frustrerad.

– I Tulamben som till livnär sig på dykturism till hundra procent är det här en fruktansvärd ekonomisk förlust. Sedan det första utbrottet i september har turismen varit en bråkdel av den normala. Vår dykguide hoppas till och med på att det ska bli ett utbrott så att man sedan förhoppningsvis kan återgå till det normala, skriver Lindström.

Är du på Bali just nu? Hör av dig till Hufvudstadsbladets region på webb@hbl.fi eller till +358 447835720.

Turister tar bilder med vulkanen Agung i bakgrunden. Bild: EPA/MADE NAGI

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03