Högsta skrapan i Böle blir 180 meter

De triangelformade tornens tak kan bli miljöer för gemensam samvaro. Bild: YIT

Nio skyskrapor ska resa sig mot himlen i Böle intill det kommande köpcentret Tripla. Den vinnande förslaget i arkitekturtävlingen om byggnaderna heter Trigoni och har tagits fram av byggföretaget YIT.

Om några år går byggstarten för skyskraporna i Böle. Då börjar bygget med två provbyggnader på ett startområde, som ligger mellan Lokvägen och Bölegatan, söder om Böle bro. Det ena huset ska ha 40 våningar, det andra 51. Senare byggs ytterligare sju skyskrapor i närheten, på ett område mellan Bölegatan och Bangårdsgatan.

Den första skyskrapan med 51 våningar ska bli ungefär 180 meter hög och ha ett hotell, bostäder och en restaurang med utsikt. Tornet med 40 våningar ska mäta cirka 140 meter och innehålla både bostäder och kontor. I konceptet ingår också mindre och större affärer, områden för samvaro, parkeringsplatser och gemensamma gårdar för invånarna. Runt tornen byggs dessutom ett fundament på två, tre våningar med plats för bland annat affärer och en badinrättning.

Beskedet om att det är byggföretaget YIT som föreslås få bygga husen kom under torsdagen och samtidigt visades modeller av skyskraporna som tagits fram av arkitektbyrån Lahdelma-Mahlamäki. Byråns förslag Trigoni vann nu tävlingen Helsinki High Rise, som arrangerats av Helsingfors stad och Senatsfastigheter.

Skyskraporna i Böle ska utgöra ett landmärke i staden, men vid foten av dem ska ett levande kvartersliv få plats. Bild: YIT

För boende, arbete och fritid

Före byggstart behöver området bland annat få en detaljplan, men när de nio skyskraporna står klara ska mellersta Böle ha fått nybyggda stadskvarter med upp till 200 000 kvadratmeter bostäder, kontors- och affärslokaler. Det innebär bland annat 500 bostäder och 300 hotellrum.

Sammanlagt deltog tio anonyma förslag i tävlingen, och fyra finalister valdes ut hösten 2017. Finalisternas förslag synades av Helsingfors stad, Senatsfastigheter, Finlands arkitektförbund och övriga experter. Trigoni övertygade juryn genom kontrasten mellan lägre och högre skyskrapor och genom ett trivsamt och gångvänligt område med goda trafiklösningar. Juryn gillade också att skyskraporna bildar ett skulpturalt landmärke som ser harmoniskt ut när man ser det från Fiskehamnen eller centrum.

Före byggstart ska beslutet om vinnaren och fastighetsköpet godkännas både av Helsingfors stadsfullmäktige och av riksdagen. Det torde ske före årsskiftet.

– Det här förslaget ger en utmärkt grund för att bygga en mångsidig och kompakt stadsmiljö. Böle är på väg att formas till ett levande centrum som kombinerar arbete, boende och en levande stadsmiljö. År 2040 kommer Böle att vara en stadsdel med 30 000 invånare och arbetstillfällen för 50 000 personer, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

De höga tornen i Böle ska kompletteras med gångvänliga leder. Bild: YIT

Byggstarten med två skyskrapor på ett provområde söder om Böle bro kan gå 2020–2021 efter att Helsingfors stadsfullmäktige och riksdagen godkänt tävlingsvinnaren och byggplanerna. Området måste också få en detaljplan och tävlingsvinnaren förbinda sig att köpa marken som de första husen ska byggas på. De sju övriga skraporna byggs efter hand.

Köpcentret Mall of Tripla och den nybyggda järnvägsstationen i Böle öppnas hösten 2019. I Böle pågår och planeras också andra byggprojekt, bland annat i Ilmala och norra Böle.

År 2025 beräknas 850 bussar, 900 tåg, 400 spårvagnar och 130 000 passagerare per dag passera Böle station.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning