Högsta domstolen friar hiv-positiv man trots oskyddat sex

Högsta domstolen offentliggjorde sitt beslut på onsdagen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Högsta domstolen friade en hiv-positiv man som av lägre instanser hade dömts till flerårigt fängelse för oskyddat sex trots sitt virus.

Virusmedicinen mot hiv hade bitit och den åtalades virushalter i blodet var låga. Högsta domstolen beslöt därför att en i år 38-årig mans domar i lägre instans för försök till grov misshandel skulle hävas.

Mannen hade 2016 haft samlag med en partner en gång och hade dömts av Vasa hovrätt till två års ovillkorligt fängelse för det. Högsta domstolen bedömde nu att risken för att den åtalade skulle ha smittat sin partner och därmed utsatt hen för fara till liv och hälsa var så liten att åtalet ogillades.

Vid de hiv-positivas förening Positiiviset gläds man enligt Yle över beslutet, eftersom en ogrundad oro för viruset hittills stigmatiserat hiv-positiva. Så kallade Partner-undersökningar ska också ha visat att hiv-viruset, rätt medicinerat, inte ens smittat inom långa förhållanden med över tusen samlag.

Mannen har enligt finländska medier tidigare dömts till 12 års fängelse under liknande omständigheter. Han dömdes för att under åtta år ha haft oskyddat sex med 18 personer, trots att han visste att han sedan en resa i Thailand som 16-åring var hiv-positiv.

Av hans sexpartners smittades då fyra kvinnor av viruset.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning