Högsta chefen om apskandalen: Motbjudande!

VW-koncernens chef Matthias Müller kallar försöken med att låta människor och apor inandas dieselavgaser är "oetiska och motbjudande". Arkivbild.Bild: EPA/FELIPE TRUEBA

Volkswagenkoncernens högste chef, Matthias Müller, kommenterar för första gången avslöjandet att forskare, betalda av bland andra VW, låtit apor och människor andas in dieselavgaser.– Oetiskt och motbjudande, konstaterar han.

Den som trott att den stora dieselskandalen höll på att ebba ut har haft fel. New York Times och tyska medier har avslöjat att forskningsorganet EUGT, med ekonomiskt stöd från VW, Daimler (Mercedes) och BMW, låtit både människor och apor inandas kväveoxid, en giftig gas som bland annat finns i dieselavgaser. Enligt uppgift för att visa att utsläppen inte var så farliga för människors hälsa som en förhållandevis enig forskarvärld påstått. Det bör påpekas att försöken genomfördes innan biltillverkarnas stora fusk med dieselutsläppen avslöjades hösten 2015.

Företrädare för biltillverkarna och tyska myndigheter har de senaste dagarna kraftfullt tagit avstånd från det inträffade och nu sällar sig VW:s koncernchef Matthias Müller till skaran.

– Metoderna som EUGT använt i USA var felaktiga, oetiska och motbjudande. Jag beklagar att Volkswagen varit inblandad som en av sponsorerna till EUGT, sa han under en presträff i Bryssel.

Müller påpekade också att VW undersöker EUGT:s forskning och kommer att vidta "nödvändiga åtgärder" baserat på vad som framkommer.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00