Högsäsongen för ficktjuvar är här – den europeiska kampanjen "Skydda din ficka" ska få bukt på problemet

Bild: Mostphotos

Bär inte plånboken i ryggsäcken, undvik stora summor kontanter och lämna värdesaker hemma eller på hotellet, uppmanar polisen. Nu har ficktjuvarna vaknat från sitt vinteride.

Enligt polisen är nästan hundra procent av alla professionella ficktjuvar så kallade rörliga kriminella. Betydligt ovanligare är fall då tillfället gör tjuven, alltså att en plånbok eller mobiltelefon har lämnats obevakad och är lätt att plocka på sig.

Ficktjuvar arbetar helst utomhus på öppna ställen som saknar övervakningskameror. Från ett torg kan man fly i vilken riktning som helst, vilket gör platsen ideal. Även gator som ligger nära en turistsevärdhet är populära för ficktjuvar.

Kommunala trafikmedel, framför allt spårvagnar och tåg som har stannat vid stationen, är andra favoritplatser för ficktjuvar. Trånga områden tätt packat med folk, men med möjlighet att snabbt avlägsna sig.

Även vid hotellfrukosten lönar det sig att ha koll på sina värdesaker, men det bästa är att lämna dem på rummet. Även under dagen råder polisen turister att lämna allt man inte behöver i hotellets säkerhetsskåp.

Åldringar bär ofta kontanter och är därför särskilt utsatta för fickstölder, särskilt i mataffärer. Därför borde ingen gå omkring med stora summor av kontanter.

Polisen uppmanar alla som råkar ut för en fickstöld att omedelbart ringa 112. Om man får syn på den eller de misstänkta, är det viktigt att lägga kännetecken och i vilken riktning de rörde sig på minnet.

Icke-brådskande tips och iakttagelser kan e-postas till polisen på adressen taskuvarkaudet.helsinki@poliisi.fi.

Europa tar till sociala medier för att få stopp på fickstölderna

En kampanj för att förebygga fickstölder i hela Europa har precis lanserats. Syftet med kampanjen, som främst pågår i sociala medier, är att uppmärksamma problemet och ge råd om hur man kan skydda sin egendom.

I Europa är fickstölder framför allt kopplade till turism och begås ofta av organiserade ligor. Fickstölder kan vara förödande eftersom det tar tid och pengar att ersätta stulna värdesaker och dokument.

Fenomenet bidrar också känslan av otrygghet. I Helsingfors har man under början av året anmält över 2 650 fickstölder, men högsäsongen brukar infalla under sommaren. Då är människor aktivare och på resande fot, vilket även aktiverar ficktjuvarna.

#ProtectYourPocket-kampanjen (Skydda din ficka) genomförs av EUCPN, EUROPOL och 25 europeiska länder och finansieras av EU:s fond för inre säkerhet. I Finland deltar rådet för brottsförebyggande, Helsingfors polis och Helsingfors stad i kampanjen, men de uppmanar även andra städer och organisationer att sprida videorna och annat material på sina sociala medier.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02