Högsäsong kan bli baksmälla för små bryggerier

Den heta sommaren har ökat konsumtionen av bryggeriprodukter. Bild: Ksf Media/Arkiv/Nina Ahtola

Samtidigt som bryggerierna gnuggar händerna över den ökade försäljningen i sommarhettan finns det en liten oro hos små bryggerier. En dålig kornskörd kan påverka priset på malt som är en av de viktigaste råvarorna vid ölbryggning.

En het sommar och törstiga strupar brukar ofta betyda klirr i kassan för bryggerierna. Hartwalls verkställande direktör Kalle Järvinen bekräftar att den här sommaren inneburit ett lyft i försäljningen.

– Det märks tydligt i försäljningen av läsk och mineralvatten, men också öl. Jag kan ändå inte ge några exakta siffror eftersom det är Bryggeriförbundet som ger ut uppgifterna om konsumtionen i landet. Men att matbutikens hyllor för läsk och mineralvatten stundtals gapat tomma säger ganska mycket om efterfrågan, säger Järvinen.

På Bryggeriförbundet påpekar man att försäljningstoppen inte syns så mycket på alkoholhaltiga drycker som på läsk och mineralvatten.

– Konsumenterna har förstått att det lönar sig att dricka vatten i hettan och överge alkoholen. Det är ännu för tidigt att ge några exakta siffror, men jag tror att det blir en klar ökning i konsumtionen i jämförelse med i fjol då sommaren var regnig och kall, säger kommunikationschef Outi Heikkinen på Bryggeriförbundet.

Bland småbryggerierna som främst koncentrerar sig på att brygga öl är man nöjd med den heta sommaren. Möjligheten att sälja starkare produkter än mellanöl har varit positivt för Stadin Panimo i Helsingfors.

– Vi är givetvis nöjda med sommarens försäljning, men några exakta siffror kan jag ännu inte ge. Att försäljningen varit på en hög nivå är mycket bra för oss eftersom vi också gjort investeringar som slukar en hel del, säger Stadin Panimos verkställande direktör Arto Leinonen.

– Veckoslutets Flow-festival i Sörnäs blir mycket viktig. Vi är i händelsernas mittpunkt och räknar med en god försäljning, säger Leinonen.

Sommar ett bakslag

För de små bryggerierna kan den varma sommaren också bli ett bakslag. På grund av torkan riskerar årets kornskörd att bli liten. Korn används för malt som är den viktigaste beståndsdelen när man brygger öl. Det är företaget Viking Malt som levererar majoriteten av maltet till bryggerierna. På Viking Malt har man inte varslat om någon prishöjning på malt. I tillverkning av malt för öl är kornets andel av kostnaderna ungefär 50 procent. Vid bryggandet utgör maltets andel ungefär 10 procent.

– Det är för tidigt att säga något eftersom den malt som används nu är från tidigare skördar. Blir det en prishöjning så märks det först senare i höst eller i vinter. Om det blir en prishöjning så är den ganska liten, tror Leinonen.

För de stora bryggerierna spelar skörden en mindre roll eftersom de stora bryggerierna har möjlighet att köpa råvaror till ett billigare pris. Kalle Järvinen på Hartwall vill inte av konkurrensskäl ta ställning till vilken effekt priset på råvaror får på ölpriset.

I Finland odlas korn som kan användas för malt på en areal som är 150 000 hektar, främst i Södra och Egentliga Finland. En stor del av skörden går till foder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning