Högkonjunktur för kungahus som följer med sin tid

Intresset för kungahusen är på topp, dels tack vare tv-serien The Crown, dels tack vare de kungliga familjenyheterna. Kungliga bebisar och kungliga äktenskap fascinerar.

Kaisa Haatanen och Sanna-Mari Hovi har aldrig viftat med flaggor när de kungliga limousinerna har susat genom Helsingfors. Men det hindrar inte att de är intresserade av världens monarkier.

– Vi är nyfikna och välmenande, förtydligar Kaisa Haatanen.

Tillsammans har duon nu skrivit boken Monarkian muruset (Monarkins gryn) som är en underhållande och folkbildande genomgång av världens alla monarkier, både de som lever och mår bra och de som har dött ut.

Boken påminner också om att det finns kungahus utanför Europa vilket européer tenderar att glömma bort.

En utgångspunkt för boken är att världens monarker i dag står inför ett vägval. Moderna monarker kan inte fjärma sig från sina undersåtar längre.

Nyfikna på kungligheter – Sanna-Mari Hovi och Kaisa Haatanen skrev en bok om kungahusens historia och nuläge. Bild: Karl Vilhjalmsson

– Eftersom allt fler prinsar och prinsessor gifter sig med icke-kungliga personer blir kungligheterna allt normalare. De anpassar sig till en ny situation och närmar sig undersåtarna, säger Haatanen och Hovi.

Tycker ni att de klarar av det?

– Javisst, eftersom monarkier är ett så gammaldags system är en modernisering deras enda möjlighet att överleva.

Kungligheternas främsta uppgift i dag är att göra pr för sitt land, en uppgift de flesta anammar utan problem.

Men ibland går det snett.

Kung Felipe av Spanien väckte uppmärksamhet när han deltog i en demonstration mot terrorism vilket han fick mycket beröm för. En kort tid senare fördömde kungen i ett tv-tal Kataloniens självständighetssträvanden.

– Kung Felipes tal var olyckligt, säger Kaisa Haatanen och skakar på huvudet.

– En monarks uppgift är att försöka ena sitt folk, inte att splittra det. De brittiska kungligheterna hade aldrig gjort en sådan miss.

Harry och Meghan

Storbritanniens och Sveriges kungahus är Kaisa Haatanens och Sanna-Mari Hovis favoriter. Huset Windsor har visat sin styrka då det gäller att hänga med sin tid, inte minst då det gäller prins Harry och hans fästmö Meghan Markle. Paret gifter sig i maj.

Att en brittisk prins skulle få gifta sig med en frånskild, mörkhyad tv-stjärna hade varit en omöjlighet för några decennier sedan. I dag är drottning Elizabeth II en av dem som gläds med prinsen.

– Vi ger höga pluspoäng åt prinsarna Windsor, säger Kaisa Haatanen och Sanna-Mari Hovi förtjust och lyfter fram prins Harrys mod då det gäller att våga prata om psykiska problem.

Prinsen gav hösten 2017 en öppenhjärtig tv-intervju där han vittnade om hur han trängt undan sin mammas, prinsessan Dianas förtidiga död, och hur han som vuxen fått psykiatrisk hjälp med att bearbeta sorgen.

Numera har prinsen ett välgörenhetsprojekt som fokuserar på att förebygga mentala problem hos unga.

– Ett sådant välgörenhetsprojekt är ovanligt bland kungligheter. De flesta väljer mindre känsliga ämnen, konstaterar Haatanen och Hovi.

Kungliga nätverk

Forna tiders kungligheter nätverkade genom att gifta in sig, eller sina barn, i andra kungahus. Det var ett utmärkt sätt att odla kontakter och hitta nya samarbetspartner – att äktenskapen ofta blev olyckliga var mindre viktigt.

I dag överlever monarkier tack vare äktenskap byggda på kärlek.

Exemplen på kungligheter som fått lyskraft tack vare sin icke-kungliga maka är många.

Nederländernas kung Willem-Alexander var som kronprins tämligen beskedlig och ointressant. Sedan träffade han sin sprakande hustru, den argentinska Máxima Zorreguieta och levde plötsligt upp. Drottning Máxima är både folkkär och färgstark.

Och Danmarks kronprins, Frederik, hittade Mary Donaldson under OS i Sydney. I dag är kronprinsessan Mary lika kunglig som vore hon född prinsessa.

Danmarks drottning Margrethe är både Kaisa Haatanens och Sanna-Mari Hovis favorit om de fritt fick välja ett kungligt middagssällskap.

– Drottning Margrethe verkar så intressant. Dels är hon regent, dels målar, designar och skriver hon, tycker Sanna-Mari Hovi.

– Det skrivs mindre om drottning Margrethe än hon är värd, säger Kaisa Haatanen.

Också Caroline, prinsessa av Monaco, fascinerar.

– Tänk så mycket Caroline skulle ha att berätta. Om sina val av män, om sin mamma, furstinnan Grace och om sina änglalika barn, säger Kaisa Haatanen.

Carl av Finland

Huset Bernadotte intresserar av tradition finländarna extra mycket. Det svenska kungahuset firade för en vecka sedan tvåhundraårsminnet av anfaderns, kung Karl XIV Johans, trontillträde.

Fakta

Monarkiernas uppgång och fall

År 1900 fanns 42 europeiska monarkier, i dag återstår tio.

Två berömda revolutioner ledde till att det franska och det ryska kungahuset försvann. Den siste franske kungen, Ludvig XVI och hans hustru Marie-Antoinette, halshöggs 1793. Den sista ryska kejsarfamiljen Romanov, Nikolaj II och hans hustru och barn, avrättades i Jekaterinburg 1917.

I Grekland ledde en statskupp 1967 till att kung Konstantin II och drottning Anna-Maria flydde landet. Formellt blev Grekland en republik 1975.

The Crown är bara en av flera populära tv-dramer och filmer om kungar och drottningar. De tre filmerna om kejsarinnan Sissi gjorda på 1950-talet var succéer, liksom bland annat tv-serierna om huset Tudor.

Boken Monarkian muruset (Johnny Kniga) utkommer på alla hjärtans dag, den 14 februari.

Hundra år senare smiddes i Finland planer på att prins Carl, yngre bror till blivande Gustaf V, skulle bli kung av Finland. Planerna förföll och valet föll på Fredrik Karl av Hessen som efter ett par månader avsade sig kronan.

I Sverige höjs med jämna mellanrum krav på att kung Carl XVI Gustaf borde abdikera till förmån för den omåttligt populära kronprinsessan Victoria.

De nederländska drottningarna har inte haft problem med att stiga åt sidan till förmån för sina barn. Men Kaisa Haatanen och Sanna-Mari Hovi tror inte på motsvarande utveckling vad gäller den svenske kungen, drottning Margrethe eller drottning Elizabeth II.

– Endast om kraven på republik ökar kan det löna sig att satsa på tronföljaren.