Golf tailors

Grundat 2002.

Ordnar skräddarsydda golfresor runt om i världen. Både kortare och long stay-resor.

Resmål i urval: Portugal, Spanien, Italien, Cypern, Ungern, Skottland, Irland, Dubai, Marocko, Thailand, Curacao, Dominikanska republiken, Mauritius och Sydafrika.

Arrangerar även resor på uppdrag, specialgolfresor, publikresor till golfmästerskap runt om i världen och fungerar som reseledare.

Företaget omfattar ca 2000 golfresenärer per år.

Ordnar varje år en tävling i Finland för sina kunder.

www.golftailors.fi

040-7191519

info@golftailors.fi

Året var 2002 och Susanna Särkinen var mammaledig hemma i Sibbo då hon oväntat blev utan jobb. Men med en MBE inom resebranschen och en ge­digen bakgrund på Scandic, Viking Line och webbresebolag var hon inte rådlös.

– På den tiden fanns det bara en resebyrå i Finland som arrangerade skräddarsydda golfresor så jag grundade Golf Tailors. Sex år senare hade före­taget växt så mycket att också Ilkka hoppade av sitt jobb på SAS för att arbeta med mej, berättar Susanna Särkinen.

I början skräddarsydde Susanna golfresor för enskilda pers­oner eller par och åkte själv med som guide på plats om kunderna så ville. Idag upptar också gruppresor en stor del av verksamheten men de exklusiva specialresorna kvarstår. Både Susanna och Ilkka är inbitna golfare sedan 1995, med handicap på 12,3 respektive 12,2. Att kombinera passionen för sport­en med arbete är ett drömjobb.

– Vi vill erbjuda något annat än de klassiska golfresorna till Spanien. Vi ordnar också special­golfresor för enbart kvinnor vilket väldigt få gör, berättar Susanna.

Hög standard är väldigt viktigt för Särkinens därför säljer de enbart resor till destinationer som de i själva känner till.

– 90 procent av ställena har vi antingen spelat eller bott på. Det är väldigt viktigt för oss att veta vart vi skickar våra resenärer. Allt måste fungera, säger Ilkka Särkinen.

– Det är viktigt för oss att åka och titta. Till exempel på ön Abaco i Bahamas finns två golfbanor, den ena är undermålig och den andra är i toppskick. Vi valde förstås den i toppskick för våra kunder, förklarar Susanna.

– Att golfbanorna är av toppklass är ju självklart men också boendet. Varför bo sämre på resa än man bor hemma?

Särkinens behandlar sina kund­er som sina vänner och finns tillgängliga 24/7.

– De flesta blir stamkunder, reser med oss årligen och har ju blivit vänner för livet.

Frisk luft och god kondition

Paret Lilly och Jörgen Hollsten från Pargas hör till dem som varit kunder hos Golf Tailors så länge att de förutom vänner också blivit samarbetspartners. Jörgen är reseledare bland annat för Golf Tailors Marocko­resa i februari.

– Vi har själva golfat sen början av 1990-talet, rest själva och nu ett par gånger per år med Golf Tailors. Vi litar fullständigt på Susanna och Ilkka. Istället för att e-posta och ringa runt så betalar jag hellre 100-200 euro mer så jag vet att samtliga detaljer fungerar, säger Jörgen Hollsten.

Paret har golfat i bland annat Tunisien, Turkiet, Thailand, Spanien, Portugal och Dubai.

– Vi värdesätter ett litet familje­företag som tar hand om sina kunder. Ett stort plus är givet­vis att de talar svenska.

Marockoresan för 16 personer, som Jörgen leder, går under tio dagar till både Marrakech och Agadir.

– Som golfland fungerar det jättebra!

Det är fina banor oberoende var man är och ingen trängsel. För vanliga hackare som jag så har man ytterst sällan något att klaga på vad gäller banornas skick.

På en tvåveckorsresa blir det ofta runt 160 kilometer promenerat för paret.

Och handicap då?

– Mitt är 22,5 men har varit 12,4 medan min frus är lite på 30. Vi spelar golf bara för konditionens skull. Min fru är 80 och jag är 78. Man kommer ju inte upp på en cykel mera, säger Jörgen med ett skratt.

– Vissa tar golfen på blodigt allvar och blir sura om man misslyckas. Med åren har man själv blivit lugnare och bryr sig inte om handicap. Det är mycket roligare så.

De har också provat att hyra klubbor på plats.

– De finns såna som tror att man inte kan spela med några andra klubbor än sina egna. Vi testade på att hyra och det var nog så mycket enklare! Inget att släpa på, klubborna levererades direkt till klubben. Det var utom­ordentlig service.

Småskaligt och personligt

Ingegerd och Christer Timgren från Grankulla som kom i kont­akt med Golf Tailors via vännerna Hollsten.

– Personligen har jag aldrig tyckt om megastora resor och byråer. E-post är opersonligt, det ska vara personlig service och småskaligt. Vi upplever att Golf Tailors uppfyller alla mått och de bryr sig om sina kunder. De har faktiskt bjudit på sig själva, säger Ingegerd och Christer Timgren.

Allt från att man stiger ombord på flyget till att man blir emottagen då man landat fungerar klanderfritt.

– Standarden är hög, man vet vad man får och de är väldigt lyhörda. Och båda pratar svenska. De får kunderna att känna sig viktiga.

– Vi har inte spelat golf mer än tio år. Vi började då vi båda gick i pension och jag ville att vi börjar med en sport där vi båda är på nollstrecket. Så det blev golf och lustigt nog så fastnade jag direkt, säger Ingegerd med ett skratt.

De har golfat på olika orter ibland annat Portugal, Spanien och Marocko.

– Det har bara blivit roligare med åren. Men man ska ha tid, det tar ju hela dagen och det har man ju nu som pensionär.

– Vi brukar skoja och säga att värst vad här är mycket pensionärer i vägen, säger Christer med ett skratt.

– Det sociala är en stor sak för oss, det hör till sporten att umgås, säger Ingegerd.

Varje bana har förstås sin charm men Ingegerds favoritgolfland är Irland.

– Det är ett alldeles förtjusande golfland där man tar golfen lite mer avslappnat. Det är en allemans-sport där man inte stassar upp sig. Och det är billigt, bara sju euro per runda på kommunala banor!

Och det här med handicap?

– Jag har 24,4 och Ingegerd har 30,6. Vår hemmabana är Gullranda Golf i Nådendal. Det brukar också vara viktigt att nämna, avrundar Christer med glimten i ögat.