Högklassiga vita Bourgogneviner på Alko – en efterlängtad nyhet

Sommarens nyhetsflöde var i sanning vinvännernas bästa blomsterbukett. Aldrig har ett sådant urval av högklassiga vita viner från Bourgogne samtidigt presenterats för en törstig finländsk publik. Vårt monopol har gjort väl ifrån sig.

Bourgogne är, trots det högt värderade namnet, volymmässigt en ganska liten vinregion som sträcker sig från Dijon i norr nästan till Lyon i söder. Jordmånen är mycket varierande och samma namnkunniga vingårdar producerar både röda och vita druvor odlade med bara ett dike emellan.

Den huvudsakliga vita druvan är Chardonnay, den ledande röda är Pinot Noir. Sortimentet kompletteras med några mindre betydelsefulla druvsorter som kommenteras en annan gång.

Nu är det Chardonnay som i denna spalt blommar i sin yppersta kvalitetskategori.

Nya världen har uppnått en hög nivå vad gäller produktionen av Chardonnay men jämfört med Bourgogne har de ännu en hel del att lära.

Att prisnivån på dessa viner är hög är en följd av den kända lagen om utbud och efterfrågan. Mångsidigheten i Alkos utbud gör att det nog finns anledning att återkomma till budgetviner i senare spalter.

Vita viner

567487 Joseph Drouhin Meursault 2013, AC Meursault. Frankrike

Bild: Alko

Kommunvin från ett välkänt kvalitetsmedvetet hus från ett av Bourgognes förnäma men snäppet fördelaktigare område.

Moget gult med generös, aromatisk doft av tropisk frukt och en lätt ekton. Smaken är torr och fyllig, nyansrik med lite rök, bra frukt och syra.

Pris: 44,91

Betyg:

583757 Joseph Drouhin Chassagne-Montrachet 2014, AC Chassagne-Montrachet. Frankrike

Vin från kommunen Chassagne. Halmgult med lite instängd, lätt rostad, örtig doft och torr, saklig smak med rätt hög syra. Inte imponerande.

Pris: 50,00

Betyg:

556647 Joseph Drouhin Puligny-Montrachet 2014, AC Poligny-Montrachet. Frankrike

Från kommunen Poligny. Ljusgult med välutvecklad, nyansrik doft med inslag av ananas och mango. Torr, fyllig utmärkt fruktig smak med vänlig syra.

Pris: 53,99

Betyg:

595187 Olivier Leflaive Meursault 2014, AC Meursault. Frankrike

Bild: Alko

Kommunvin från mycket högklassigt vinhus, en favorit. Medelgult med framträdande mångfasetterad, charmig, inbjudande doft och torr, fyllig, nyansrik smak med bra frukt och syra med mandelton i eftersmaken. Mycket välgjort.

Pris: 57,50

Betyg:

509087 Olivier Laflaive Chassagne-Montrachet Les Pierres 2013, AC Chassagne-Montrachet. Frankrike

Vingårdsvin. Vackert gyllengult med generös, varm, mogen, aromatisk doft och torr, fyllig, delikat, lång smak med fin frukt och syra.

Pris: 59,95

Betyg:

588377 Albert Bichot Domaine du Pavillon Meursault 2015, AC Meursault. Frankrike

Vingårdsvin från högt renommerat vinhus. Ljusgult med mogen, välutvecklad, nyansrik doft och torr, balanserad, mångfasetterad, elegant smak med nötter och mandel. En fin vinupplevelse.

Pris: 63,81

Betyg:

559677 Louis Latour Puligny-Montrachet 1er Cru Hameau de Blangny 2014, AC Puligny-Montrachet. Frankrike

Bild: Alko

Vingårdsvin i klassen 1er Cru från legendariska Louis Latour.

Ljusgult med generös, inbjudande, mogen doft av tropisk frukt och örter. Smaken är torr och fyllig med bra krydda och lång eftersmak. Lätt och elegant men lite i avsaknad av stamina.

Pris: 70,78

Betyg:

576017 Albert Bichot Domaine du Pavillon Mersault 1er Cru Les Charmes 2014, AC Mersault. Frankrike

Vingårdsvin i klassen 1er Cru. Vackert gult med välutvecklad, kryddig, trevligt rostad, aromatisk doft och torr, nyansrik, mångfasetterad, delikat smak. Toppvin.

Pris: 75,80

Betyg:

565787 Albert Bichot Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2015. Frankrike

Bild: Alko

Vingårdsvin i klassen 1er Cru. Halmgult med välutvecklad, nötig, mogen, kryddrik, förföriskt charmig doft och torr, fyllig, delikat, mångfasetterad smak. Alla detaljerna på plats. Vinner på några års lagring.

Pris: 79,80

Betyg:

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03