Höghusbranden i Björneborg startade explosionsartat – polisen inleder förundersökning

Det eldhärjade husets cirka 250 invånare evakuerades under torsdagen och nödinkvarterades på hotell i Björneborg. Bild: Tomi Glad/Lehtikuva

Kraftiga smällar hördes då branden började.

Polisen har inlett en förundersökning av den omfattande brand som började i ett stort höghus i centrala Björneborg på onsdagseftermiddagen. Polisinrättningen i Sydvästra Finland skriver att branden inte har skadat den översta bostadsvåningen så mycket som man har befarat. Till stora delar har våningen bara fått rök- och vattenskador.

Branden började vid 17.30-tiden på onsdagen i vindsvåningen och spred sig explosionsartat. Enligt vittnen hördes flera kraftiga smällar då branden började. Under onsdagskvällen valde räddningsverket att låta branden dö ut av sig själv under kontrollerade former. Det gjorde man för att minimera vattenskadorna på de nedre våningarna.

Enligt polisen har man i detta skede ingen uppfattning om brandorsaken.

Alla de cirka 250 som bor i husets 162 bostäder evakuerades, skriver Satakunnan Kansa på onsdagen. Ingen uppges ha avlidit eller skadats allvarligt, men ett litet antal personer togs in för kontroll på sjukhus efter att ha andats in rök.

Röda Korset erbjuder hjälp till behövande. Det handlar exempelvis om mat, kläder och övernattning för de drabbade. Dessutom ger Röda Korset och kyrkan samtalsstöd.

Enligt Satakunnan Kansa fanns det sex nybyggda bostäder som var så gott som redo att tas i besittning på vindsvåningen. Eldsvådan började dock i vindsvåningens andra ända där husets boende har sina förråd.

Huset, som man i Björneborg kallar för Keskuskartano, stod färdigt 1962 och var på sin tid det största hyreshuset i Norden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning