Högholmen vill ha saimenvikare, men den ytterst utrotningshotade arten kräver specialtillstånd

Saimenvikaren togs in på Högholmens sjukhus för vilda djur, men var den ska placeras i fortsättningen är ännu öppet. Högholmen hoppas få behålla saimenvikaren. Bild: Annika Sorjonen/Högholmen

Det finns en chans att få se en saimenvikare på Högholmens zoo nästa sommar.

Högholmens zoo ansöker om undantagslov för att få en saimenvikare till djurgården. Det är frågan om en ung saimenvikare som föddes i våras och har omhändertagits av Högholmens sjukhus för vilda djur.

Högholmen planerar nya utrymmen som är lämpade för arten.

Det unika händelseförloppet fick sin början i juli då vilddjurssjukhuset tog emot en liten, ynklig och sargad saimenvikarkut från Puumala. Kuten fick vård och frisknade till men myndigheterna tillät inte att den förs tillbaka till Saimen. I teorin kunde kuten som växt upp utanför sin hemtrakt ha fört med sig en ödesdiger sjukdom till resten av saimenvikarpopulationen.

I den här videon berättar Högholmens chef för djurskydd och -skötsel Nina Trontti om saimenvikaren (på finska).

Saimenvikaren skyddas av lagen på grund av sin hotade ställning och för att hålla arten på zoo krävs ett undantagslov av myndigheterna. Högholmen motiverar sin ansökan med att varje saimenvikarindivid är viktig med tanke på skyddsarbetet. På Högholmen skulle saimenvikaren ha en särskild roll i att öka allmänhetens kunskap om arten, i forskning och i att öka resurserna för skyddsarbetet.

Tillståndsansökan har lämnats in till Egentliga Finlands NTM-central.

Högholmen har under hösten berett en bassäng som lämpar sig för saimenvikaren. Den nya flytande bassängen planeras i sundet mellan Högholmen och Vrakholmen.

Trots att saimenvikaren är ytterst utrotningshotad har man genom skyddsarbete lyckats öka populationen under de senaste tio åren. I dag finns det ungefär 410 saimenvikare i Saimen.

Det finns omkring 410 saimenvikare i Saimen. Arten är ytterst utrotningshotad. Bild: Annika Sorjonen / Korkeasaari Zoo

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning