Högholmen har fått en ny invånare – en duktig klättrare från Amerika

Det lilla kattdjuret margay har flyttat till djurparken Högholmen.

En tvåårig margaykatt har flyttat in i Amazoniahuset på Högholmen. Kattdjuret flyttade till Högholmen från Wales i Storbritannien.

Margaykatter eller långsvanskatter, som arten också kallas, är relativt små kattdjur som i medeltag väger tre kilogram. Utmärkande för arten är de stora ögonen. De är släkt med kattdjuret ozelot. Det latinska namnet för margaykatter är Leopardus wiedii.

Högholmens margaykatt är två år gammal och kommer att bo i Amazoniahuset i djurparken. Bild: Heidi Kouhia /Korkeasaari Zoo

Margaykatter är så duktiga klättrare att de kunde tillbringa hela sitt liv uppe i träd. De rör sig likt ekorrar och kan alltså klättra med huvudet före ner för träd samt hänga med endast en baktass från grenar. För att margaykatten ska trivas på Högholmen har dess bur inretts med mycket klättringsmöjligheter och ställen att bygga bo och gömma mat i. Margaykatter är köttätare och dess föda är bland annat smågnagare, fåglar, ödlor och små apor. De jagar bland annat genom att lurpassa i träd och hoppa ner på sina byten.

Margaykatter förekommer i naturen i Syd- och Centralamerika. Där är deras levnadsområde dock hotat av uppodling och skogsskövling. Tidigare jagades arten för sin vackra päls, men numera är den skyddad och det är förbjudet att sälja den enligt internationella avtal. Arten håller trots skyddsåtgärder på att minska och Internationella naturvårdsunionen (IUCN) har klassat arten som nästan utrotningshotad.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46