Höghastighetståget mötte ångloket

Ajax var klart bättre än Juventus. Både på det individuella planet och som ett kollektiv. Bild: Marco Bertorello

Rynkorna i Massimiliano Allegris något fårade ansikte blev allt djupare och fler ju senare kvällen i Turin blev. Och då började aftonen ändå väldigt lovande för Juventus del.

Bildligt talat var det lite som att Juve inlett kvällen med en läcker tryffelrisotto på någon av Turins erkänt fina trattorior. Men då den obligatoriska tiramisun eller pannacottan dukades fram till desserten hade man förflyttats från de fina restauranggatorna i stadens centrum till kvarterssyltorna i utkanterna av staden. Väl där informerade källarmästaren mångmiljonärerna om att krogen tyvärr stängt och att efterrätten uteblir.

Allegri måste i andra halvlek ha känt sig som en oönskad passagerare på ett ånglok som förgäves försökte hänga med ett modernt höghastighetståg. Ajax visade med eftertryck att klubbens störste lärofader och en av den moderna fotbollens största visionärer och utvecklare, Johan Cruyffs, devis om att anfall och bollinnehav är bästa försvar alltjämt håller sträck.

Cruyff, som dog 2016, hade varit stolt om han bevittnat bragden i Turin. Holländaren var visserligen så utomjordisk både som tränare och spelare att han kanske på något sätt var närvarande också på tisdagskvällen.

Den här upplagan av Ajax kryllar av yngre och äldre hjältar. Dansken Lasse Schöne var som vanligt felfri, Frenkie de Jong fick fason på passningsspelet efter en darrig inledning, Matthis de Ligt var delskyldig till Cristiano Ronaldos 1-0 men spelade upp sig i magisk stil efter paus, David Neres fick i synnerhet Mattia de Sciglio att se ut som en malplacerad slalomkäpp och Dusan Tadic finesser upphör aldrig att förvåna.

Frågan är väl ändå om inte Daley "vem är det" Sinkgraven best definierar detta Ajax. Killen hade spelat 200 minuter tävlingsfotboll med Ajax under säsongen men succétränaren Erik ten Hag kastade utan tvekan in honom då duktige Noussair Mazraqui tvingades kliva av efter 11 minuter då vristen sade upp det berömda kontraktet.

Sinkgraven, en doldis som kämpat för en plats i solen i Ajax i fem års tid, höll både Dybala och Bernardeschi på mattan och såg för det mesta ut som om han aldrig gjort något annat än spelat kvartsfinaler i Champions League mot Juventus.

Dybala var en enorm besvikelse, Miralem Pjanic likaså. de Sciglio ska vi inte ens tala om och förutom en briljant nick av CR7 vandrade också den fenomenale portugisen för det mesta i skuggornas dal. Att målvakten Wojciech Szcezsny var Juves bästa spelare i returen på hemmaplan säger en del. Att Ajax över 180 minuter vann skotten på mål med 10-4 är siffror som den slipade Allegri kommer att ha svårt att snacka bort då han inom en nära framtid tvingas förklara sig inför Juventus kritiska styrelse.

På något sätt känns det som att Allegri tappat någon nyans i sitt taktiska tänk. Där han tidigare var en mästare på att anpassa sitt lags spel efter motståndarnas är det numera för det mesta handbromsen, i gammalitaliensk stil, som gäller. Rädslan att förlora är större än lusten att vinna. Rätt ofta ett aningen destruktivt utgångsläge.

Säsongen utvecklades till en katastrof för Juventus. En åttonde italiensk ligatitel i följd tröstar ingen. Det var inte därför man köpte över Cristiano Ronaldo för 100 miljoner euro och gav honom en årslön som kunde hålla en mindre stad på den italienska landsbygden i gång i några år. Portugisen införskaffades för att föra Juve till seger Champions League. Han levererade men många andra svek. I sommar kommer huvuden att rulla i Turin. Sannolikt också Allegris.

Hur långt kan Ajax nå? Nu har laget slagit ut Real Madrid och Juventus på vägen till semifinal. Där väntar antingen Manchester City eller Tottenham. ten Hag är något av Citytränaren Pep Guardiolas lärjunge och visst vore ett möte mellan läromästaren och gesällen något i hästväg.

Har inget emot vare sig City, Spurs eller Guardiola men visst hoppas jag på Ajax. Lagets kombinationsspel, fart och fläkt blir man aldrig trött på. Fast jag tror inte signori Allegri håller med om just det.

Jonas von Wendt Reporter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning