Högerextremas marsch gav storklirr i kassan

Bild: Martti Kainulainen

Nordiska Motståndsrörelsens marsch i Helsingfors på självständighetsdagen gav ett tillskott på drygt 117 000 euro i diverse organisationers kassor.

Organisationer som befrämjar demokrati, jämställdhet och mångfald gagnades av #pernatsi-kampanjen där folk fick skänka en viss summa per person som deltog i marschen.

Knappt 9400 personer lovade att donera pengar till ett totalt värde till av 220 000 euro. Men då samtliga donationer hade bokförts hade summan sjunkit till drygt 117 000 euro.

Amnesty Finland fick mest, drygt 30 000 euro, Global Clinic, som bland annat hjälper papperslösa flyktingar med sjukvård, 26 000 euro, Naisten Linja, som bekämpar kvinnovåld, 10 500 euro och Kynnys samt Funktionsnedsättning rf, som jobbar med handikappade personer drygt 8000 euro.

Flera organisationer fick också nya medlemmar vilket på sikt ger dem större resurser.

Finlands Somalien-nätverk fick donationer på 6800 euro.

– Det är en verkligt stor summa för oss, säger verksamhetsledaren Elisa Vepsäläinen.

Pernatsi-kampanjens målsättning var att få så många högerextremister som möjligt att stanna hemma då de genom att marschera och demonstrera samlade pengar till ändamål de motsätter sig.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39