Högerextrema hotnivån "mycket hög" i Tyskland

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer, i mitten, och justitieminister Christine Lambrecht, till höger, lägger ner blommor utanför ett av de kaféer där flera människor dödades i onsdags. Bild: Martin Meissner/TT-AP

Polisnärvaron kommer att förstärkas på en rad platser runt om i Tyskland för att möta hotet från den högerextrema rörelsen i landet efter det rasistiska dådet i Hanau i onsdags, säger Tysklands inrikesminister Horst Seehofer.

– Säkerhetshotet från högerextremism, antisemitism och rasism är väldigt högt, säger Seehofer vid en presskonferens i Berlin.

Bevakningen kommer att förstärkas vid platser såsom moskéer, tågstationer, flygplatser och vid gränsen, tillägger han.

Den 43-årige gärningsmannen mördade nio människor och skadade flera andra när han gick till attack mot två vattenpipekaféer i Hanau i onsdags kväll. Mannen, som senare hittades död i en lägenhet där han tros ha skjutit ihjäl sig själv och sin mor, beskrivs som "djupt rasistisk".

Attacken utreds som ett terrordåd med högerextremt motiv.

Högerextremismen utgör "det största säkerhetshotet som Tyskland står inför" och har lämnat efter sig "blodspår" under de senaste månaderna, konstaterar Seehofer.

Massmordet ägde rum bara några dagar efter det att polisen grep tolv män, misstänkta för att ha planerat att "störta samhällsordningen" med högerextrem terror. Gruppen ville attackera politiker, asylsökande och muslimer, enligt åklagaren.

Dådet är den tredje attacken med dödlig utgång i Tyskland på mindre än ett år med misstänkt högerextrema motiv.

Den tyska underrättelsetjänsten BFV bedömde i december att det finns över 24 000 högerextrema personer i Tyskland. Av dem anses 12 700 vara potentiellt våldsamma.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning