Högerextrema får demonstrera nära synagoga i Stockholm

På bilden syns Stora synagogan i Stockholm, som ligger i närheten av Raoul Wallenbergs torg där demonstrationen ska hållas. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad / TT

En högerextrem grupp med band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att demonstrera vid Raoul Wallenbergs torg i närheten av Stora synagogan i Stockholm, skriver Expressen.

Demonstrationen är planerad till söndag eftermiddag.

– Det finns en tillståndsgiven demonstration och det står att medborgare ska presentera sin syn på migrationspolitiken. Cirka hundra deltagare, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson till tidningen.

Jonathan Leman på den antirasistiska stiftelsen Expo uppger att gruppen tidigare har låtit NMR-ledare tala på sina manifestationer.

– Det är definitivt väldigt extrema idéer, säger Leman till Expressen.

Judiska församlingens ordförande Aron Verständig tycker att det är dåligt att demonstrationen hålls så nära judiska institutioner.

– Och så tycker vi att det är olämpligt att ha det på den här platsen, vilket verkligen vanhedrar Wallenbergs namn. Det är en person som gav sitt liv för att slåss mot rasismen och fascismen, säger Verständig.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning