Högbergsgatan ska bli en grön oas med restauranger i sommar

Sirje Lappalainen har planerat sommargatorna. Det här avsnittet av Högbergsgatan kommer att genomgå en metamorfos. De parkerade bilarna ska bort och planteringarna ska in. Bild: Timo Kari

Sommaren står för dörren och det betyder att det borras, hamras och planteras i Gardesstaden.

Sirje Lappalainen slår sig ner på en parkbänk i Skolskvären på Högbergsgatan. Inte ett moln på himlen och milt majväder ger en föraning om att det snart är sommar. Bakom henne jobbar två byggare med att skruva ihop "skären".

De är lådor i trä som du kan sitta på. I mitten finns en fördjupning för blomplanteringar.

– Vi kallar dem skär med tanke på Helsingfors skärgård, säger Lappalainen, som är projektplanerare på Helsingfors stad.

Skären gjorde entré redan i fjol på Kaserngatan när staden testade ett nytt koncept. Nu utvidgas de så kallade sommargatorna. De ska vara lugna och trivsamma oaser där det känns tryggt att gå och cykla.

Träd, en del av dem fem meter höga, kommer att placeras ut här och där.

Jarmo, Markku och Janne ser till att träramen till de nya sittlådorna hamnar på rätt ställe. I betongbiten kommer det senare att planteras blommor. Bild: Timo Kari

– Vi har drivit upp dem i Staras (stadens byggbolags) plantskola under våren. Vi transporterar hit träden i stora mullsäckar och planterar dem sedan i speciella lådor.

Flera restauranger får också uteserveringar.

Den första sommargatan startar på Skillnadsgatan mitt emot Triangelparken, som kanske är bättre känd som Dianaparken. Trottoaren kommer att breddas.

Bild: HBL

Det är barerna Bier Bier och Liberty or Death och restaurangen Skiffer som får uteserveringar här. För att få plats med dem stängs en körfil på Skillnadsgatan. Den andra körfilen finns dock kvar.

Också den fil som svänger till Skillnadsgatan från Nylandsgatan stängs av. Det är för att göra det tryggt för både fotgängare och dem som sitter på uteserveringarna.

– Vi bygger ett staket av betong där.

Från Skillnadsgatan kommer man in på nästa sommargata, Lilla Robertsgatan. Det första avsnittet av den görs om till gågata.

– Förra sommaren fick vi respons om att det vore fint om det fanns något intressant för barn att göra. Så nu kommer vi att bygga en sandlåda där. Och barnen kommer också att kunna laga kottdjur åt sig.

Sittlådorna kallas för skär. Dem kan man sätta sig en stund på för att vila benen. Bild: Timo Kari

Vidare från Lilla Robertsgatan fortsätter sommargatan in på Högbergsgatan där restaurangerna Magu och Ego får uteserveringar.

Sommargatan slutar framför Designmuseet. Här fortsätter Badger & Co:s uteservering samtidigt som den mycket korta gatstumpen framför museet stängs för trafik.

– Vi ska bygga en estrad där och göra det grönt och lummigt. Vi jobbar för att man ska kunna boka estraden via stadens tjänst Varaamo.

Den sista sommargatan startar på Kaserngatan i höjd med Norra Magasinsgatan och fortsätter ända fram till Södra Esplanaden.

Riktigt ännu är det inte premiär för sommargatorna. I hela maj bygger och planterar man. Om allt förlöper enligt tidtabellen öppnar gatorna den 4 juni och de är öppna fram till slutet av sommaren. De normala trafikarrangemangen startar sedan den 6 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning