Höga träd kastar sin skugga över Toppelund

Sallad i skuggan. Andreas Giatras serverar saftiga och mättande sallader på Café Bella, men är ledsen över att han inte kan erbjuda solsken ens under vackra dagar. Bild: Niklas Tallqvist

Man ska känna till badstranden vid Toppelund i Esbo för att hitta dit, den är så väl gömd i den skyddade viken mellan Gäddvik och Westend. Eller så springer man på den av en slump under motionsrundan längs strandpromenaden.

Vi tar oss västerut från Westends nyrenoverade badstrand längs strandpromenaden mot Sandudd, förbi de stora egnahemshusen med havsutsikt och vidare till Toppelund. Längs med havsstranden finns flera små sandstränder som ligger öde i det svala högsommarvädret.

I vindskydd bakom den gamla och numera ganska förfallna vågbrytaren är vågorna mindre och fyra killar i lågstadieåldern leker glatt i vattnet. Utöver dem sitter bara enstaka soldyrkare på sina handdukar på stranden.

Strandpromenaden i Esbo är 40 kilometer lång.

Längs den finns 16 kaféer eller restauranger, 11 badstränder, 10 naturstigar och 7 bryggor för skärgårdsbåtar.

HBL kommer i sommar att cykla längs med Strandpromenaden och göra nedslag på nya, intressanta eller välbesökta ställen.

3. Toppelunds badstrand och Café Bella

Café Bella är ett sommarkafé i grekisk stil, som serverar några få lunchalternativ, grekiska bakverk, glass och drycker. Det är känt för stadens godaste grekiska sallad. Öppet alla dagar klockan 11–20 med väderreservation.

Läge: Både stranden och kaféet ligger väl undangömda, mellan Westend och Gäddvik. Några skyltar eller reklampelare finns inte. Adressen är Sanduddsgränden 4, men det går inte att komma helt nära med bil. Parkeringsplatser finns längs Toppelundsvägen.

Intill kaféet finns en liten servicebyggnad med toaletter som också står till badgästernas förfogande.

Godaste salladen

Inne bland träden skymtar en gammal träbyggnad, grönmålad för att ytterligare förstärka intrycket av att den försvinner i den omkringliggande frodiga grönskan. Här har Andreas Giatras drivit sitt lilla grekiska Café Bella i sex års tid. Han har invändigt renoverat det tidigare högkvarteret för strandvakter och byggt ut terrassen.

Men han är inte helt nöjd med stället.

– Kunderna klagar, det är för kallt och skuggigt på terrassen! De här stora träden borde fällas, så att folk kan njuta av solsken och havsutsikt, säger Giatras upprört.

Han sveper med handen mot träden som kastar sin svala skugga över terrassen. Strax efter klockan tolv försvinner solen bakom höga tallar och lövträd som under de senaste årtiondena har vuxit sig höga runt kaféet. Man ser inte längre horisonten från uteserveringen, trots att havet ligger mindre än hundra meter ifrån.

Strandpromenaden går helt intill kaféet och en del motionärer viker in för glass, en kopp kaffe eller en lätt lunch, men de stannar sällan länge, utan söker sig mot soligare platser. Giatras, som också är delägare i den grekiska restaurangen Tavernaki i Gäddviks köpcenter, blandar själv ihop kaféets grekiska sallad, som antagligen saknar motstycke i hela Esbo. Portionen består av rikligt med mogna tomater, gurkor och lök, minimalt med salladsblad och en maffig bit fetaost men konstigt nog inga oliver.

Staden vill locka företagare

Andreas Giatras berättar att han upprepade gånger varit i kontakt med tjänstemän på staden, men att de ibland säger att det inte finns pengar för att fälla träda, ibland att han ska vänta och se om problemet kan åtgärdas nästa år.

– Jag har erbjudit mig att själv betala för trädfällningen, men inte ens då får jag tillstånd. Jag är rädd att något träd blåser omkull i nästa storm. Vems är ansvaret om gamla grenar bryts av, faller ned och skadar någon? undrar han.

Bild: Ksf Media

Strandpromenadens projektchef Lennart Pettersson sade i en tidigare intervju att det är stadens uppgift att locka företagare till området längs strandpromenaden, för att de i sin tur ska erbjuda besökarna service. Men han är på semester nu och kan inte kommentera problemet med träden. Däremot är produktionschef Merja Myyry vid avdelningen för grönområden på plats. Hon berättar att träd som ska fällas måste tas med i stadens skogsvårdsprogram, som uppdateras varje år.

– Naturen längs strandpromenaden värderas högt. Innan grönproduktionen fattar några beslut om att fälla träd ska en rad kriterier uppfyllas. Man bedömer trädets skick, ålder, om det utgör en fara för området och vilket dess betydelse är för omgivningen som helhet, säger Myyry.

Marken vid Toppelundsstranden ägs av Esbo stad och området är planlagt som park i detaljplanen. Det betyder att stadens grönproduktion sköter om eventuella fällningar av träd i närheten av kaféet.

– Träd som är i dåligt skick och utgör en fara ska fällas brådskande. När det gäller fullt friska träd längs stranden tänker vi efter flera gånger. Att ett träd skuggar eller tappar sina löv på "fel" ställe är inte ett kriterium för att det måste fällas, förklarar Myyry.

– De höga träden är ett stort problem, både för mig och för mina kunder. De har vuxit sig för stora. De små träden kan gott få stå kvar, det är de stora jag vill fälla, upprepar Andreas Giatras.

I dåligt skick. Den gamla vågbrytaren som skyddar Toppelundsstranden har sett sina bästa dagar. Vågskvalp och is har delvis brutit sönder stenmuren, så det lönar sig att titta noga var man sätter ner fötterna om man vill gå ut på den. Bild: Niklas Tallqvist

Bild: Niklas Tallqvist

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning