Höga insatser i sista GP i Malaysia

Valtteri Bottas (fram) har varit snäppet snabbare än Kimi Räikkönen (mitten) denna säsong. Bild: Miguel Medina / AFP / Lehtikuva

Formel 1 Säsongen närmar sig sin kulmén och de finländska förarna ligger bra till. ­Ferraris Kimi Räikkönen tror inte att stallet har hamnat långt bakom rivalen Mercedes trots två ­svagare tävlingar. Valtteri Bottas däremot satsar fortfarande på mästerskap.

Malaysias GP körs under helgen för den 19:e och sista gången. Arrangemangen har visat sig vara för dyra och tidigare i år meddelades det, trots ett kontrakt för 2018, att årets tävling är den sista för formel 1 i Malaysia. Till skillnad från Singapore, som skrivit på ett nytt fyra års kontrakt med formel 1, sponsras inte Malaysias GP av staten.

Utgångsläget inför helgen är spännande – med endast sex deltävlingar kvar är kampen om förarseriens titel fortfarande fullständigt öppen. Mercedesföraren Lewis Hamilton håller täten med 263 poäng, följd av Ferraris Sebastian Vettel med 235 poäng. Finländska Valtteri Bottas ockuperar tredje plats med 213 poäng. I tillverkarnas serie har Mercedes en relativt trygg ledning på över hundra poäng framför Ferrari.

De flesta minns säkert färskt vad som skedde i Singapore för två veckor sedan – Vettel, Kimi Räikkönen och Max Verstappen krockade direkt efter starten och loppet blev en katastrof för Ferrari. Det som måste svida än värre är att tack vare ­krocken kunde den värsta konkurrenten, Mercedes och Lewis Hamilton, köra till seger och därmed förstärka sin position i förar- och tillverkarserien.

– Jag tror inte händelserna behöver utvärderas längre. Naturligtvis var vi alla missnöjda efter loppet, men man går vidare, kommenterar Vettel under en presskonferens inför Malaysias GP.

Tysken Vettel är en stark förhandsfavorit inför helgens tävling efter att ha tagit hem segern på Sepang fyra gånger under de sju senaste loppen. Dock var det Red Bulls Daniel Ricciardo som var snabbast i fjol och australiensaren kommer definitivt att vara med och kämpa om topplacering även i år.

Räikkönen positivt inställd

Värt att notera är också att Kimi Räikkönen tog sin första tävlingsseger i formel 1 just i Malaysia år 2003.

– Jag tycker det är en mycket bra bana. Det har varit ganska bra tävlingar här och jag tror det är i stor utsträckning tack vare layouten av banan. Förhållandena har alltid varit knepiga, men jag tror alla har vant sig vid dem med tiden, säger Räikkönen om banan i Sepang.

Vid frågan om han kommer att sakna deltävlingen hade Räikkönen glimten i ögat.

– För att vara ärlig vet jag inte om banan kommer att saknas. Det är en kul bana men förutom den ser du endast flygfältet och hotellet. Så det är bara att välja bland dessa vilket man kommer att sakna mest.

Trots att Ferrari haft det tungt i de två senaste loppen, Monza och Singapore, anser inte Räikkönen att stallet ligger betydligt efter rivalen Mercedes.

– I Singapore var Vettel snabbast i tidskvalet och jag fjärde snabbast. Så om man jämför med Mercedes var vi bättre. Självklart gick inte tävlingen i samma stil, men jag ser ingen ­orsak för att vara så negativt inställd.

– Det är samma sak varje år – vissa tävlingar går bättre och vissa sämre. Det är meningslöst att fokusera på en tävling här och en där, det är året som helhet som räknas.

Räikkönen ligger på femte plats i förarserien med 138 poäng – 24 poäng efter fyran Daniel Ricciardo.

Bottas ger inte upp titelhoppet

I Mercedeslägret hoppas man naturligtvis på att Ferrari förlänger sin svacka. Stallet har fortfarande möjlighet till att ta hem dubbelseger i förarserien vid sidan om tillverkarmästerskapet. Valtteri Bottas ser ingen orsak för varför han inte fortfarande skulle kunna utmana om mästerskapstiteln.

– Jag känner till kalla fakta och det betyder att vi har sex lopp kvar och det finns ordentligt med poäng kvar i potten. Jag kommer inte att ge upp titelstriden förrän alla teoretiska chanser är förlorade. Vi får se vad som sker, säger Bottas till ­formel 1-hemsidan.

Bottas har visat mycket stark form under den senare halvan av säsongen. Av de senaste åtta deltävlingarna har han placerat sig sämre än trea endast en gång. I Malaysias GP har han kört två gånger tidigare, bägge åren för Williams. Både 2015 och 2016 var placeringen femte, men nu är allt bäddat för en förbättring.

– Placeringen bör vara bättre än förut. Femteplats var bra för Williams – den borde vara bättre med Mercedes. Vi vill visa vår prestationsförmåga för våra vänner hos Petronas. Dessutom är det den sista tävlingen i Malaysia så vi vill avsluta den eran på topp.

Malaysias GP

Tidtabell

Fredag: 1:a tränings­sessionen kl. 6 (finsk tid)

Fredag: 2:a tränings­sessionen kl. 10

Lördag: 3:e tränings­sessionen kl. 9

Lördag: tidskval kl. 13

Söndag: tävling kl. 10

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning