Höga förväntningar på Björks konsert i Helsingfors

Björk uppträder i Finlandiahuset i Helsingfors på tisdag 17 juli. Bild: AP PHOTO/KEYSTONE/Fabrice Coffrini

Isländska artisten Björk uppträder i Finlandiahuset i Helsingfors på tisdag. Naturtema, excentrisk scenografi och en säregen musikupplevelse är tre saker publiken kan förvänta sig.

Björks konsert i Finlandiahuset på tisdag verkar ha gått många förbi. Jag har bland annat en bekant som ska gå på den isländska artistens konsert i Dalhalla i Sverige i stället, för att hen helt enkelt missat att Björk också kommer till Helsingfors. Men för de som har köpt biljetter kommer konserten antagligen bli en upplevelse.

Björk med sin excentriska stil och klassiskt genomsyrade elektropop brukar inte bara bjuda på en häftig musikupplevelse utan också ett visuellt imponerande skådespel.

Fyra årtionden som artist

Björk släppte i slutet av förra året sitt tionde studioalbum Utopia, som den pågående turnén också fått namnet efter. Hennes första album släpptes redan år 1977, när Björk var elva år gammal. Hon har därmed varit artist i fyra årtionden.

Efter det melankoliska och skilsmässobaserade Vulnicura ville Björk ha ett mer optimistiskt förhållningssätt på nya albumet. Hon satte bland annat ihop en isländsk flöjtorkester bestående av tolv kvinnor för att spela musiken.

Turnén Utopia verkar också komma med budskap om att värna om naturen och åstadkomma förändring i samhället. Konserten blir på så sätt en passande kontrast till det amerikanska och ryska presidentmötet i Helsingfors dagen innan.

Oförutsägbar konsert

Spelningen i Finlandiahuset är den första Björk ger i Finland sedan år 2012 när hon uppträdde på Flow festival. Arrangörerna ger inte ut pressbiljetter till konserten och det är svårt att spekulera i hur låtlistan eller spelningen i sin helhet kommer att se ut.

På sina tidigare turnéstopp har Björk främst bjudit på nya låtar och det kommer antagligen se ganska lika ut i Helsingfors. Men Björk är trots allt en på många sätt oförutsägbar artist så vem vet vilka överraskningar hon slutligen bjuder på.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning