Hög tid att reagera mot hets

Centerns riksdagsledamot Antti Kaikkonen. Bild: Roni Rekomaa

Riksdagsledamöterna Ben Zyskowicz (Saml) och Antti Kaikkonen (C) har reagerat på sannfinländska politikers hatretorik. Äntligen.

Hittills har politiker från Sannfinländarnas regeringskolleger Centern och Samlingspartiet varit anmärkningsvärt tysta då det gäller Sannfinländarnas flyktingpolitik eller enskilda sannfinländska politikers övertramp och ibland direkt hatiska retorik gentemot människor med en annan religion, ett annat ursprung och en annan hudfärg.

Det har varit sorgligt att beskåda eftersom Centern och Samlingspartiet har en tradition att främja mänskliga rättigheter i Finland och resten av världen. Genom tystnaden – och genom att låta Sannfinländarnas linje dominera regeringens invandringspolitik – har de här två partierna bidragit till att attityderna har skärpts.

Reaktionerna den här veckan har framkallats av riksdagsledamot Teuvo Hakkarainens och ungdomsförbundsordföranden Sebastian Tynkkynens uttalanden om muslimer på Facebook. Tynkkynen anser att islam måste utrotas i Finland, att alla muslimer utan finländskt medborgarskap ska avlägsnas och att muslimer hotar den västerländska livsstilen. Samtidigt vill Tynkkynens förbund slopa paragraferna om hets mot folkgrupp och trosfrid. De hotar kantänka yttrandefriheten.

Det är legitimt och viktigt att diskutera problem med invandring och integration eller islam som religion. Hatretorik är däremot inte acceptabel och att begränsa den innebär inte att begränsa yttrandefriheten.

När finländska unga män skjuter ihjäl oskyldiga människor i en skola stämplas inte alla finländare eller alla lutheraner. Det vore lika vansinnigt som det är att se alla muslimer som potentiella terrorister.

Zyskowicz och Kaikkonen ska ha tack för sina reaktioner. Förhoppningsvis är de inte dagsländor utan innebär att attityden inom Centern och Samlingspartiet faktiskt har förändrats.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning